SLUČAJ AGROKOR

OD SPEKTAKULARNIH HAPŠENJA DO ODLUKE DA SE GOTOVO SVE OSUMNJIČENE PUSTI NA SLOBODU 'Kažu da je ovo najveći predmet, a ja ne pamtim ovakav brodolom...'

 
 Hanza Media

Premda je istražni zatvor samo mjera kojom se osigurava nesmetano odvijanje kaznenoga postupka te ga ne treba brkati s nečijom eventualnom krivnjom, teško se oteti dojmu poraza državnoga odvjetništva u slučaju puštanja svih okrivljenika u aferi Agrokor na slobodu.

Istražni sudac zagrebačkoga Županijskoga suda Zoran Luburić u srijedu je, nakon višesatnoga maratonskog ročišta za određivanje istražnoga zatvora, odbacio gotovo sve prijedloge tužitelja za određivanje istražnoga zatvora pustivši sve okrivljenike, njih ukupno 12 da se brane sa slobode.

Istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke određen je u odsutnosti jedino Ivici Todoriću, a odbijen je pritvor i za njegove sinove Antu i Ivana koji se s njime nalaze u Londonu. Nije čak niti određena neka mjera zabrane kontaktiranja sa svjedocima, već su jednostavno svi prijedlozi tužiteljstva odbijeni.

Što se točno događalo iza zatvorenih vrata tzv. sindikalne dvorane zagrebačkoga Županijskoga suda od 12 do 19.30 sati za sada se samo djelomično može rekonstruirati.

Ono što najprije upada u oči jest to da se zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo na ročištu pojavilo u sastavu dosad neviđenom u hrvatskoj sudskoj praksi. Naime, na pritvorsko ročište je došlo čak sedam predstavnika Državnoga odvjetništva, predvođenih zagrebačkom županijskom državnom odvjetnicom Sani Ljubičić - uz nju su ročištu nazočile četiri njezine zamjenice te još dvije više savjetnice.

Nasuprot njih nalazilo se 12 okrivljenika i njihovih 23 odvjetnika. No, kao što će se pokazati, niti neuobičajeno veliki broj tužitelja nije dolio vodu na mlin DORH-a. Tužiteljstvo je, da ponovimo, istražni zatvor protiv osumnjičenika tražilo isključivo zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, a glavni argument obrane bio je da su svi za moguću istragu protiv njih u Agrokoru znali već najmanje šest mjeseci te su, da su htjeli, svi već mogli utjecati na svjedoke.

Također, branitelji su u svojim govorima osporavali i činjenicu da im je tek prije pritvorskog ročišta tužiteljstvo predalo tzv. rješenja o provođenju istrage, odnosno upoznalo ih o tome što se njihovim braniteljima konkretno stavlja na teret te kontekst inkriminiranoga djela.

Odvjetnik revizora Baker Tilly International Olivia Discordije Darko Maržić tužiteljstvu je spočitao i to da se čitava optužba zapravo temelji na izvještaju revizije Agrokora koji je napravio PwC.

“U pitanju je konkurentska revizorska tvrtka”, rekao je Maržić.

Zastupnica Državnoga odvjetništva je, pak, na to replicirala tvrdeći kako postoji bojazan od utjecaja na svjedoke, pogotovo zato što su svjedoci bili osobe koje su dugo radile s okrivljenicima i u tvrtki kod okrivljenika.

“Radi se o osobama koje su dugi niz godina radili kod prvookrivljenoga Ivice Todorića te su prema njegovom nalogu poduzimali i radnje suprotno pravilima struke. Također, utvrđeno je da nedostaje i veliki dio dokumentacije iz Agrokora - i sa sjednica Upravnoga i sa sjednica Nadzornoga odbora, zbog čega postoji bojazan da bi se moglo pokušati utjecati na svjedoke koji su bili članovi tih odbora”, rekla je tužiteljica.

Rasprava je zatim odgođena na pola sata zbog toga što obrana nije dobila prijedlog tužiteljstva za određivanje istražnoga zatvora te se o njemu nisu mogli očitovati.

Rasprava je zatim nastavljena nakon što se dovoljan broj prijedloga iskopirao i za zastupnike obrane, no prema svemu sudeći, niti u nastavku stvari se nisu dobro razvijale za tužiteljstvo.

Nastavile su se replike branitelja koji su osporavali razloge za određivanje pritvora, i pokazat će se - vrlo uspješno.

U 17.30 sati sudac Luburić zaključio je raspravu te u 19.30 objavio odluku. Svi, osim trenutačno nedostupnoga Ivice Todorića, idu na slobodu. Ta odluka, naravno, nije pravomoćna i na nju će se tužiteljstvo žaliti.

Za Todorićem će se, pak, vrlo izgledno uskoro raspisati međunarodna tjeralica.

Nobilo: Ovo je brodolom državnog odvjetništva

Anto Nobilo, odvjetnik Piruške Canjuge, smatra da je ovaj slučaj brodolom državnog odvjetništva, jer koristi pogrešne metode, prenosi Dnevnik.hr.

- Nema mjera sigurnosti opreza, nema kućnog pritvora, nema ništa. A ja bih rekao da baš nema ni nekog velikog postupka, ali o tom-potom. Za sve osim Todorića. Ja od velikih postupaka ne pamtim ovakav brodolom državnog odvjetništva, nikad. A kažu da je ovo najveći predmet, rekao je večeras Nobilo te pojasnio svoju izjavu.

- U ovom predmetu svi ključni dokazi su materijalni dokazi. Tu je važna financijska forenzika, svjedoci su nebitni, sve je u dokumentima, putovanje novca, računi, knjiženje, ugovori. Svjedoci tu ne mogu ništa promijeniti, nije ovo klasičan kriminal, to su krive metode što su oni upotrijebili, pojasnio je.

Zagrebačka županijska državna odvjetnica Sani Ljubičić kazala je da Todorića i ostale sumnjiče za stjecanje nepripadne koristi od preko milijardu kuna, a najavila je da će "kada se ostvare uvjeti" zatražiti i blokadu imovine.

- Ne može me nakon ovoliko godina nijedna odluka suda iznenaditi. Kad vidimo argumentaciju, uložit ćemo žalbu, rekla je Sani Ljubičić odgovarajući na upit novinara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 13:10