NOVA PRAVILA

OD USKRSA KREĆE NAPLATA ULAZA U PARK OKO DVORCA TRAKOŠĆAN Dosad se naplaćivao samo ulaz u dvorac, sada će se morati platiti i za šetnju park-šumom

 Foto: Nikola Vilić / CROPIX

Ako ste mislili neko sunčano proljetno popodne provesti u šetnji parkom oko dvorca Trakošćan, za to ćete zadovoljstvo od 1. travnja morati platiti.

Naime, na sam Uskrs koji ove godine pada na 1. travnja, na snagu stupa novi cjenik koji predviđa naplaćivanje ulaza i u park šumu oko Trakošćana i to po cijeni od pet kuna.

Početak naplate ulaza u park, a ne samo u dvorac kao do sada, najavljuje se već godinama, a sada je dovršena i recepcija te kamerama nadzirani punktovi za ulaz u park.

Ravnatelj Dvora Trakošćan, Adam Pintarić, za Varaždinske vijesti je rekao da je naplata ulaza u park u skladu s ciljem te ustanove, a to je održivo gospodarsko korištenje.

- Uprava Dvora Trakošćan je, zajedno s upravnim vijećem 2012, donijela Strateški plan Dvora Trakošćan za razdoblje 2013.-2015. U dijelu tog dokumenta pod nazivom “Nastavak očuvanja, zaštite i održivog gospodarskog korištenja kulturnog dobra Dvora Trakošćan”, pored cilja komplementiranje obnove spomeničke baštine, utvrđen je i poseban cilj, odnosno održivo gospodarsko korištenje. On u operativnom smislu podrazumijeva i naplatu ulaznica ne samo za dvorac-muzej, već za ukupno kulturno dobro dvorca Trakošćan. Ono se kao kompozicijska, povijesna i prirodna cjelina sastoji od dvorca, dviju gospodarskih građevina podno dvorca, dvorske kapele sv. Križa, vrtlarske kuće, perivoja, jezera i park-šume, sve u površini od 87 hektara - pojašnjava Pintarić za Varaždinske vijesti.

Planom obnove i nadopune postojeće infrastrukture, predviđena je izgradnja javnog sanitarnog bloke, jer postojeći u samom dvorcu nije dostatan za velik broj posjetitelja. Novi sanitarni čvor bit će izgrađen u sklopu recepcije.

- Dakle, naplata ulaznice bit će prije mosta, i to za dvorac, što podrazumijeva i park, te za one posjetitelje koji nemaju namjeru ići u dvorac, samo za park, za sada po simboličnoj cijeni od pet kuna. To je za sada samo prijedlog. Konačna odluka, koja ovisi o više faktora, donijet će se u suradnji s lokalnom zajednicom. Korištenje sanitarnih usluga neće se naplaćivati - navodi Pintarić.

Dodao je i kako za sada nisu predviđene dodatne kontrole mimo recepcije na kojoj će biti zaposleno dvoje novih djelatnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 01:59