NAJRELEVANTNIJI IZBOR

Odabrali smo najbolje restorane u Hrvatskoj 2016.: Pelegrini apsolutni pobjednik

    AUTOR:
    • Mateja Domitrović

  • OBJAVLJENO:
  • 09.05.2016. u 21:56

Tom Dubravec / CROPIX / CROPIX

Konoba Pelegrini nalazi se uz šibensku katedralu sv. Jakova.

Večeras se u zagrebačkom hotelu Esplanade veselilo i slavilo. Naime, proglašeni su najbolji među najboljim restoranima i chefovima Hrvatske po izboru Dobrih restorana. Već petu godinu zaredom jedini ovakav izbor u nas, koji je nastao kao zajednički projekt Jutarnjeg lista i Vinarta, donosi kompletan pregled po pojedinim regijama onih koji su zaslužili da ih se naziva top-restoranima Hrvatske. Svi oni su na tu listu stigli zahvaljujući potpunoj predanosti onome što rade, ulažući neprestani trud i energiju kako bi se održali na samom vrhu i kako bi trajali još puno godina. Nositi ime vrhunskog i najboljeg u jednoj zemlji nije mala stvar, to treba opravdati i u budućnosti jer gosti naprosto ne praštaju. Kad je restoran konstantno pun i kad se za stol u njemu mora čak i čekati, znači da se tamo radi nešto dobro, da je hrana koju ti kuhari s cijelim svojim timom pripremaju zaista vrhunska i da se na takvo mjesto vraća. U restoran se ne ide zadovoljiti glad, u restoran se ide radi doživljaja, radi novog iskustva. To je zadovoljstvo koje se pamti i koje se dijeli s ljudima koji, pak, dijele iste interese i kojima hrana nije samo hrana.

Tradicija s pomakom

Ove je godine prema svim kriterijima, i to prvi put u pet godina Dobrih restorana, jedan restoran i njegov vlasnik te glavni chef osvojio naslov pobjednika kao najbolji restoran Dalmacije, najbolji restoran Hrvatske te najbolji chef godine. Riječ je o šibenskom restoranu Pelegrini koji je i lani slavio u prve dvije kategorije, no ove je godine Rudolf Štefan ponio i titulu najboljeg chefa, a izabrali su ga njegovi kolege, njih ukupno stotinu. Nekako i ne čudi da je ovaj restoran i ovaj chef osvojio sve što je mogao jer je Pelegrini u kratkom vremenu postao ime koje ima posebno značenje na našoj gastro sceni. Štefan se od samih početaka drži svog koncepta koji uključuje pripremu jela s namirnicama karakterističnima za Dalmaciju, ali s pomakom. Od tradicije nije pobjegao, na njoj se sve temelji, ali Štefan i ona poznata jela tog kraja interpretira na sasvim drugačiji, svoj način. Taj je restoran i jedan od članova cijenjene europske udruge JRE (Jeunes Restaurateurs d’Europe), a doći na tu listu mogu samo oni vrhunski.

Priznanje i Maloj hiži

Odmah iza Pelegrinija među najboljima u Hrvatskoj nalaze se redom: na drugome mjestu Dubravkin put, na trećem također zagrebački restoran Bistro Apetit, na četvrtom opatijski restoran Bevanda te na petom Plavi podrum iz Voloskog. Dubravkin put na čelu s Priskom Thuring u kuhinji odnio je i titulu najboljeg zagrebačkog restorana, a Bistro Apetit s novim mladim, energičnim i talentiranim chefom Goranom Kočišem ponio je titulu drugog najboljeg restorana u Zagrebu. U Dalmaciji je odmah nakon Pelegrinija drugi po redu splitski restoran Paradigma, a treći zadarska Foša čije kuhinje vode sjajni chefovi Ante Udovičić i Damir Tomljanović.

 

Kadena je četvrta, Boškinac peti, a šesto je mjesto zauzeo novi i hvaljeni Pantarul iz Dubrovnika. U Istri i na Kvarneru prva je Bevanda, restoran smješten uz samo more i po tome jedan od najljepših na Jadranu, a iza njega su po redu: restoran Plavi podrum iz Voloskog, Marina iz Novigrada, Monte iz Rovinja te Batelina iz Banjola. U središnjoj Hrvatskoj i dalje, godinu za godinom, uvjerljivo najbolja je Mala hiža iz Mačkovca pokraj Čakovca, a slijede je Villa Magdalena iz Krapinskih Toplica, Kod špilje u Otruševcu, Vuglec breg kod Krapine i na petome mjestu varaždinski Bedem. Slavonci mogu biti ponosni na restoran Josić koji je najbolji u Slavoniji, drugi je Klub restoran Waldinger iz Osijeka, treći Baranjska kuća iz Karanca i treći Dunav iz Iloka.

I ove se godine birao restoran prijatelj vina. U toj kategoriji najbolji prijatelj vina je Plavi podrum, drugi Dubravkin put, a treća Bevanda. Nije se puno toga promijenilo od zadnje godine/a, mnogi navedeni iz godine u godinu samo potvrđuju svoj dugogodišnji uspjeh i konstantni rast i razvoj jer kad jednom stekneš dobru reputaciju, nju treba i održati.

A ovi timovi to znaju, svi odreda pronašli su način kako ne biti prosječan, nego poseban. Sve su to ljudi koji svoj posao rade strastveno i potpuno angažirano, a takav pristup poslu uvijek donosi nagrade i pohvale. I one od samih kolega, od gastro stručnjaka, uzgajivača i proizvođača te od onih najbitnijih - gostiju.

NACIONALNI POREDAK

1. Pelegrini, Šibenik

2. Dubravkin put, Zagreb

3. Bistro Apetit, Zagreb

4. Bevanda, Opatija

5. Plavi podrum, Volosko

6. Vinodol, Zagreb

7. Mala hiža, Čakovec

8. Marina, Novigrad

9. Monte, Rovinj

10. Batelina, Banjole

11. Tač, Zagreb

12. Carpaccio, Zagreb

13. Mano 2, Zagreb

14. Paradigma, Split

15. Foša, Zadar

16. Kadena, Split

17. Mali bar, Zagreb

18. Boškinac, Novalja

19. Apetit City, Zagreb

20. Mano, Zagreb

21. Baltazar, Zagreb

22. Pantarul, Dubrovnik

23. San Rocco

24. Takenoko, Zagreb

25. Nautika, Dubrovnik

26. Mundoaka, Zagreb

27. Badi, Umag

28. Josić, Zmajevac

29. Draga di Lovrana, Lovran

30. Johnson, Mošćenička Draga

31. Tramerka, Volosko

32. Lari i Penati, Zagreb

33. Takenoko 2, Zagreb

34. Time, Zagreb

35. Klub restoran Waldinger, Osijek

36. Konoba Boba, Murter

37. Baranjska kuća, Karanac

38. Kukuriku, Kastav

39. Laganini, Hvar

40. Atlanta Bocca Marai, Zagreb

41. Zinfandel’s, Zagreb

42. Damir & Ornella, Novigrad

43. Okrugljak, Zagreb

44. Zigante, Livade

45. Rougemarin, Zagreb

46. Rivica, Njivice

47. Boban, Zagreb

48. Bon Appetit, Zagreb

49. Villa Magdalena, Krapinske Toplice

50. Trilogija, Zagreb

51. Kornat, Zadar

52. Dunav, Ilok

53. Kod špilje, Otruševec

54. Restaurant 360º, Dubrovnik

55. Didov san, Zagreb

56. Principovac, Ilok

57. Nikola, Stobreč

58. Astarea, Brtonigla

59. Zlatna ribica, Šibenik

60. Potkova, Zagreb

61. Zrno soli, Split

62. Kalelarga, Makarska

63. Vuglec Breg, Lepajci

64. O’Hara, Zagreb

65. Balon, Zagreb

66. Pojoda, Vis

67. Gianinno, Rovinj

68. Trattoria Agava, Zagreb

69. Gariful, Hvar

70. Dvor, Split

71. Bedem, Varaždin

72. Lovački rog, Karlovac

73. Academia, Marija Bistrica

74. Vodnjanka, Pula

75. Noštromo, Split

76. Kormoran, Bilje

77. Pet bunara, Zadar

78. Bruschetta, Zadar

79. Sv. Nikola, Poreč

80. Stari Podrum, Momjan

81. Puntulina, Rovinj

82. Konoba Pece, Vinjerac

83. Zimska luka, Osijek

84. Karaka, Osijek

85. Lumiere, Osijek

86. Villa Meneghetti, Bale

87. Perivoj, Split

88. Pergola, Savudrija

89. Buščina, Umag

90. Stara Loza, Dubrovnik

91. Le Bistro, Zagreb

92. Lamut, Vinkovci

93. Conca D’oro, Rijeka

94. Alla beccaccia, Fažana

95. Pri Zvoncu, Zagreb

96. Gračanka Kamanjo, Zagreb

97. Giaxa, Hvar

98. Gastro Mare, Ston

99. Cantinetta, Skradin

100. Bota Šare Jadran, Zagreb

REGIONALNA LISTA

GRAD ZAGREB

1. Dubravkin put

2. Bistro Apetit

3. Vinodol

4. Tač

5. Carpaccio

6. Mano 2

7. Mali Bar

8. Apetit City

9. Mano

10. Baltazar

11. Takenoko

12. Mundoaka Streetfood

13. Lari i Penati

14. Takenoko 2

15. Time

16. Atlanta Bocca Marai

17. Zinfandel’s

18. Okrugljak

19. RougeMarin

20. Boban

DALMACIJA

1. Pelegrini, Šibenik

2. Paradigma, Split

3. Foša, Zadar

4. Kadena, Split

5. Boškinac, Novalja

6. Pantarul, Dubrovnik

7. Nautika, Dubrovnik

8. Konoba Boba, Murter

9. Lounge bar & Fish house Laganini, Hvar

10. Kornat, Zadar

11. Restaurant 360º, Dubrovnik

12. Nikola, Stobreč

13. Zlatna ribica, Brodarica

14. Zrno Soli, Split

15. Kalelarga, Makarska

16. Pojoda, Vis

17. Dvor, Split

18. Gariful, Hvar

19. Noštromo, Split

20. Pet bunara, Zadar

ISTRA I KVARNER

1. Bevanda, Opatija

2. Plavi podrum, Volosko

3. Marina, Novigrad

4. Monte, Rovinj

5. Batelina, Banjole

6. San Rocco, Brtonigla

7. Badi, Umag

8. Draga di Lovrana, Lovran

9. Johnson, Moščenićka Draga

10. Tramerka, Volosko

11. Kukuriku, Kastav

12. Damir & Ornella, Novigrad

13. Zigante, Livade

14. Rivica, Njivice

15. Astarea, Brtonigla

16. Giannino, Rovinj

17. Vodnjanka, Pula

18. Sv. Nikola, Poreč

19. Stari Podrum, Momjan

20. Puntulina, Rovinj

SLAVONIJA

1. Josić, Zmajevac

2. Klub restoran Waldinger, Osijek

3. Baranjska kuća, Karanac

4. Dunav, Ilok

5. Principovac, Ilok

6. Kormoran, Bilje

7. Zimska luka, hotel Osijek, Osijek

8. Karaka, Osijek

9. Lumière restoran & wine bar, Osijek

10. Lamut, Vinkovci

11. Darocz, Vardarac

12. American bar Dollar, Osijek

13. Mađarska Retfala, Osijek

14. Kod Ruže, Osijek

15. Vila Iva, Ilok

16. Dvorci Slavonije, Našice

17. Ivica i Marica, Karanac

18. Rustika, Osijek

19. Lipov Hlad, Osijek

20. Plavi podrum, Osijek

SREDIŠNJA HRVATSKA

1. Mala hiža, Čakovec

2. Villa Magdalena, Krapinske Toplice

3. Kod špilje, Otruševec

4. Vuglec Breg, Krapina

5. Bedem, Varaždin

6. Lovački rog, Karlovac

7. Academia, Marija Bistrica

8. Žganjer, Ozalj

9. Gabreku 1929, Samobor

10. Dvorac Mihanović, Tuheljske Toplice

11. DP, Duga Resa

12. Grešna gorica, Desinić

13. Kozjak, Sveti Križ Začretje

14. Mamica, Pušćine

15. Srakovčić Hotel Korana, Karlovac

16. Cocktail, Sisak

17. Vinski vrh, Hraščina

18. Djed, Hrvatska Kostajnica

19. Zelenjak, Kumrovec

20. Bistro & winery Shamper, Čakovec

PRIJATELJI VINA

1. Plavi podrum, Volosko

2. Dubravkin put, Zagreb

3. Bevanda, Opatija

4. Bistro Apetit, Zagreb

5. Pelegrini, Šibenik

6. Trilogija, Zagreb

7. Paradox - wine & cheese bar, Zagreb

8. Kadena, Split

9. Zinfandel’s, Zagreb

10. Vinodol, Zagreb

11. Paradigma, Split

12.Lari i Penati, Zagreb

13. Dobra Vina wine bar, Zagreb

14. Carpaccio, Zagreb

15. San Rocco, Brtonigla

16. Pod zidom, Zagreb

17. Mano 2, Zagreb

18. Lešić Dimitri, Korčula

19. Draga di Lovrana, Lovran

20. Bistro Karlo, Zagreb

21. Baltazar, Zagreb

22. Restaurant 360º, Dubrovnik

Izdvajamo