SAGA SE NASTAVLJA

Odbijen zahtjev: Talijanski benediktinci se ne mogu uknjižiti na Dajlu!

Novigrad, Dajla, 020811.Samostan Dajla smjesten je uz samo more uz cestu na relaciji Novigrad- Umag. Sam samostan je u vrlo derutnom stanju. U centralnoj zgradi pokraj crkve, zadnja upotreba zgrade bila je u svrhu starackog doma. Drugi dioio je osamdesetih godina Istraturist preuredio u uljaru i podrum ali s nastankom nove drzave to im je oduzeto te vraceno crkvi. Sada stoji zakljucano, zapusteno i prazno. Centralni toranj upotrebljava se jedino kao stup za mobitel antenu. Na slici je samostan Dajla Foto: Goran Sebelic / CROPIX
 Goran Sebelic / CROPIX

PULA - Odbijen je zahtjev talijanskih benediktinaca, odnosno njihove pulske tvrtke Abbazia d.o.o., za uknjižbom zemljišta u Dajli, javlja Glas Istre .

Na svim je spornim česticama koje je koncem 1990-ih država u postupku denacionalizacije vratila Crkvi, odnosno župi Dajla, u zemljišnim knjigama zabilježeno da je 19. rujna, u ponedjeljak, doneseno rješenje o odbijanju prijedloga.

Glas Istre doznaje da je riječ upravo o prijedlogu tvrtke Abbazia za uknjižbom zemljišta. Podsjetimo da je tu tvrtku osnovala Opatija iz Praglie, odnosno talijanski benediktinci koji smatraju da su oni vlasnici nekoliko stotina hektara atraktivnog zemljišta kod Dajle, a ne župa Dajla, kako je još uvijek navedeno u zemljišnim knjigama.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE OVDJE

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 22:51