SJEDNICA

Odbor za ratne veterane očekuje očitovanje DORH-a u vezi s Pupovčevim izjavama

Saborski odbor za ratne veterane odlučio je na sjednici u srijedu da se neće sazivati tematska sjednica o izjavama Milorada Pupovca, dok se DORH ne očituje ima li elemenata kaznenog djela vezano uz izjave čelnika SDSS-a.

DORH je pokrenuo izvide i očekujemo da utvrdi je li počinio kazneno djelo u vezi s člankom 349. Kaznenog zakona (koji govori o povredi ugleda Republike Hrvatske), rekao je predsjednik tog odbora Josip Đakić.

Zastupnik i član Odbora Miro Bulj upitao je kakva se poruka šalje braniteljima kada se osuđuje Pupovčev istup i istodobno s njime koalira.

Bulj je također podsjetio na Pupovčevo sudjelovanje na, kako je rekao, četničkom derneku u Bačkoj Palanci na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti.

S obzirom da je Bulj prozvao i predsjednicu Republike da mijenja stav od slučaja do slučaja, njezin savjetnik Ante Deur rekao je kako se predsjednica već izjasnila vezano uz srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića i velikosrpsku agresiju te da je ocijenila kako Pupovčeve izjave nisu primjerene. O koaliciji ne mogu ništa reći jer ju nisam sklapao, dodao je Deur.

Bulj je također pokrenuo pitanje imenovanja ravnateljice Javne ustanove Nacionalni park Krka. Rekao je kako je sud utvrdio da je natječaj proveden nezakonito, ustvrdivši kako je na to mjesto imenovana osoba koja je istodobno bila članicom HNS-a i HDZ-a, a da hrvatska braniteljica Ljiljana Zmijanović unatoč boljim kvalifikacijama nije imenovana na to mjesto.

Zaključeno je da će se o tome raspravljati na sjednici Odbora iduću srijedu nakon što u međuvremenu Ministarstvo zaštite okoliša i energetike dostavi potrebnu dokumentaciju.

Predsjednik Odbora Đakić je rekao kako se radi o reizboru, a ne o trajnom zapošljavanju te da nije povrijeđen Zakon o hrvatskim braniteljima.

Ministar branitelja Tomo Medved izvijestio je da je tijekom 2018. na širem području grada Zagreba provedeno više ekshumacija uz sudjelovanje MUP-a i DORH-a te da su pronađena tijela pokopana u skladu sa standardima i pravilima.

Pomoćnik ministra Stjepan Sučič dodao je da je tijekom 2018. provedeno 11 terenskih istraživanja.

Odbor je prihvatio i izvješće o poslovanju Fonda hrvatskih branitelja koji je u 2018. ostvario neto dobit u iznosu od 28,8 milijuna kuna, što je povećanje u odnosu na 2017. kada je ostvarena neto dobit od 23,3 milijuna kuna.

To je rezultat reinvestiranja dobiti, od koje je dio izdvojen za poboljšanje socioekonomskog statusa hrvatskih branitelja Domovinskog rata, rekao je Medved.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 07:30