TRAŽE POŠTIVANJE DEKLARACIJE

Odbor za ratne veterane: Osuditi veličanje totalitarnih režima

Josip Đakić
 Bruno Konjević / CROPIX

Saborski odbor za ratne veterane zatražio je u srijedu poštivanje Deklaracije o Domovinskom ratu te zaštitu od politizacije kao i da Hrvatska osigura temeljne vrijednosti i dignitet Domovinskog rata i osudi zlonamjerne i neodgovorne izjave kojima se veličaju totalitarni režimi i unosi nemir među branitelje.

Uz to, na sjednici je usvojen i zaključak kako bi se o tome trebalo raspravljati na plenarnoj sjednici. Predsjednik Odbora HDZ-ov Josip Đakić rekao kako se ne osuđuju pojavnosti u hrvatskom društvu koje štete ugledu RH te kako je potrebno njihovo uklanjanje i zaštita digniteta Domovinskog rata.

Na sjednici je prikazan i videozapis u kojem pravoslavni crkveni velikodostojnici pjevaju četničke pjesme i veličaju četnički pokret.

Đakić je upozorio na povijesni revizionizam i izjednačavanje Republike Hrvatske i Nezavisne države Hrvatske, posebno se osvrnuo na izjavu SDP-ovca Nenada Stazića kako 1945. pobjednici nisu završili posao kako treba.

Sam Stazić pojasnio je kako je pri tome mislio na to da nije uhvaćen ustaški poglavnik Ante Pavelić koji je napustio svoj narod te naveo da su "uz pripadnike ustaškog pokreta i domobrana na Bleiburgu bili i nedićevci i kozaci".

Dodao je kako je osvetničkog ubijanja bilo u svim zemljama nakon Drugog svjetskog rata. Stazić je rekao kako je uz primjere veličanja četništva trebalo prikazati i primjere veličanja ustaštva na koje nitko ne reagira.

Đakić ga je pitao što bi bilo da je nakon završetka Domovinskog rata 1995. netko napisao da pobjednici nisu dovršili posao.

Stevo Culej (HDZ) ocijenio je kako je glavni problem što u Hrvatskoj nije provedena lustracija, osvrnuvši se na tvrdnje da UDBA nakon 1945. nije završila posao, referirajući se na izjavu čelnika HSS-a, SDP-ovog koalicijskog partnera.

Upozorio je da u Borovom selu mogu u svako doba vidjeti četničke zastave i spomenik kojim se veliča četništvo i oni koji su ubijali hrvatske redarstvenike te tvrde da je to srpska zemlja. "No, ako hrvatski branitelj izvjesi hrvatsku zastavu s bijelim početnim poljem bit će sankcioniran, a spomenik HOS-ovcima koji su branili zemlju je maknut iz Jasenovca", kazao je.

Mostovac Miro Bulj istaknuo je da se gaze vrijednosti Domovinskog rata i njegove žrtve. Podsjetio je kako je HDZ-ov koalicijski partner Milorad Pupovac (SDSS) ustvrdio da će Republika Hrvatska završiti kao NDH i koji je za vrijeme proslave Dana pobjede sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem bio u Bačkoj Palanci. Đakić je podsjetio da se premijer Andrej Plenković ogradio od Pupovčeve izjave, da oni koji su trebali postupati prema zakonu to nisu sankcionirali.

Medved osudio svaki istup kojima se šteti ugledu RH

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved osudio je svaki istup kojim se šteti ugledu RH, osudio je sve totalitarne režime te podržao udruge proistekle iz Domovinskog rata. 'Umjesto isprike dobili smo dvosmislene teze kako su pobjednici u Drugom svjetskom ratu imali pravo postupati s poraženima baš tako kako su postupali.'

Naglasio je da Vlada štiti dignitet Domovinskog rata te podsjetio da je prekinuta nadležnost srbijanskih sudova nad hrvatskim državljanima za događaje vezane uz raspad bivše Jugoslavije.

Vezano uz pitanje zastupnika Bulja (Most) o održavanju sjednica povjerenstva za praćenje napretka vezanih uz pristupne pregovore Srbije EU, osobito Poglavlje 23, Medved je rekao u međuvremenu nisu održavane, jer nije bilo napretka.

Minutom šutnje na sjednici Odbor za ratne veterane odana je počast dvojici poginulih pilota helikoptera Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 20:52