'OSLUŠKUJEMO BILO NARODA'

ODGAĐA SE PRIMJENA POREZA NA NEKRETNINE! Plenković potvrdio da zasad nema ništa od novog nameta koji je izazvao buru u hrvatskoj javnosti

 
 Twitter / Vlada RH

Premijer Andrej Plenković u razgovoru za HRT rekao je kako u ovom trenutku u vladajućoj koaliciji prevladava stav da se donošenje odluke o uvođenju poreza na nekretnine - odgodi.

Plenković nije htio precizirati koliko će trajati odgoda, ali je naglasio kako s tim potezom želi lokalnim samoupravama dati još vremena da se pripreme.

- Osluškujemo bilo naroda, mada treba napomenuti da je ovaj porez, u okviru Zakona o lokalnim porezima, prošao raspravu u Saboru kao dio paketa porezne reforme još prošle godine. No, zaključak razgovora s ministrom financija i drugima u Vladi jest da je potrebna dodatna pedagogija ne samo građana, već i lokalne samouprave jer je cilj ovog poreza da bude prihod samoupravnih jedinica. Radi se o svojevrsnom pojednostavljenju komunalne naknade i spomeničke rente. Prevladava stajalište, nakon dodatne analize, da se predloži odgoda poreza za dogledno vrijeme - dijele ga i naši partneri. Treba pomoći samoupravi i smiriti tenzije. Ovakvi porezi postoje i u drugim zemljama, Hrvatska je u komparativnoj analizi najniža, ali s obzirom na kulturu vezanosti za nekretnine i raspravu koja nije pojašnjena - odgoda će biti najbolje rješenje. Moramo smiriti tenzije i zaustaviti fabriciranje informacija - rekao je Plenković.

Premijer je progovorio i o spornom pravilniku koji je donijelo Ministarstvo poljoprivrede, a kojim su znatno poskupljele uvozne takse na proizvode iz država nečlanica EU, što je razgnjevilo hrvatske susjede.

- Procjena o naknadi koja se plaća za inspekcijski nalog je bila previsoka. Ministar Tolušić je dobio nalog da u najbržem roku pronađe rješenje koje će spriječiti taj problem, u skladu s međunarodnim ugovorima, kao i bilo kakvu raspravu o trgovinskom ratu. Želimo da se naša poljoprivredna proizvodnja potiče svim mjerama, no ima i drugih načina kojima je Vlada može zaštititi. Još ovog tjedna očekujem da se pronađe rješenje, rekao je.

Plenković je progovorio i o Pelješkom mostu i namjeri pojednih političara i stranka u BiH da zaustave gradnju.

- Imali smo nedavno zajedničku sjednicu vlada, tema Pelješkog mosta dobro je razrađena, prvi razgovori vođeni su još prije desetak godina. Tehničke karakteristike mosta zadovoljavaju najviše standarde i neće ugroziti prolazak brodova prema Neumu. Poruka je jasna - dijalog s BiH da, i nastavak izgradnje Pelješkog mosta uz 357 milijuna eura nepovratnih sredstava iz europskih fondova - što prije - kaže premijer za HRT.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak jučer je najavila da preuzima reformu obrazovanja, a Plenković je objasnio znači li to ujedno i smjenu Posebnog stručnog povjerenstva.

- To je priopćenje stav HNS-a, našeg partnera. Posebno stručno povjerenstvo je tijelo koje imenuje premijer. Na moje inzistiranje, ovaj je put sastavljeno na pluralističan način. No, uočili smo da postoje svojevrsne praznine u provedbi Strategije i u dogovoru s Povjerenstvom i njegovom predsjednicom, rektoricom Dijanom Vican, iznaći ćemo najbolje metode za poboljšanje institucionalnog provođenja Strategije. Zadaća je Povjerenstva da do 8. rujna iznjedri prijedlog akcijskog plana. To je naš zaključak od prije nekoliko tjedana. HNS će kao naš partner u vlasti, u dogovoru s HDZ-om kao partnerima, pridonijeti mogućoj modifikaciji postojeće strukture. Postići ćemo kompromis, reforma obrazovanja ide dalje i učinit ću sve da ta tema više ne iznosi prosvjed na ulice. Mislim da je to krajnje nepotrebno i nelogično jer se oko toga svi slažemo, rekao je premijer.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 23:28