SLUČAJ GORDANA DUHAČEKA

ODGOĐENO IZRICANJE PRESUDE NOVINARU ZBOG PRERADE 'VILE VELEBITA' Policija na sud poslala ispravak optužnog prijedloga, terete ga zbog još jedne pjesme

 
Gordan Duhaček
 Damir Krajač / CROPIX

Prekršajni sud u Novom Zagrebu ipak neće danas donijeti presudu u slučaju Indexovog novinara Gordana Duhačeka zbog objave na društvenim mrežama u kolovozu u kojoj je preradio riječi pjesme ''Vila Velebita' preimenovavši je u "Govna Velebita'.

Kako je na Twitteru objavio novinar N1 televizije Domagoj Novokmet, sutkinja je rekla da je tužitelj poslao ispravak optužnog prijedloga zbog čega danas neće biti izricanja presude.

"Utvrđeno je da je došlo do greške u činjeničnom opisu djela prekršaja u kojem nije preciziran datum i vrijeme počinjenja, te ovom prilikom u potpunosti mijenjamo činjenični opis prekršaja", stoji u ispravku optužnog prijedloga koji je dostavila PU zagrebačka, piše Index.

Iz ispravka je vidljivo da je na Duhačekov račun stigla još jedna optužba, tako da ga sada, osim za preradu 'Vile velebita', terete i za preradu pjesme 'Oj hrvatska mati', koju je on na Twitteru objavio kao 'Oj hrvatska srati'.

Prije ročišta odvjetnica Gordana Duhačeka Vanja Jurić rekla je da su izvršili uvid u policijski spis u kojem stoji da je uhićen zbog opasnosti ponavljanja djela, bijega ili uništavanja dokaza, piše N1.

Podsjetimo, Duhaček je uhićen u ponedjeljak ujutro u zagrebačkoj zračnoj luci te je oko 15 sati priveden prekršajnom sucu zbog remećenja javnog reda i mira objavom uvredljivog sadržaja na svojem Twitter profilu.

Radi se o dva 'tvita'. Za prvi, u kojem je napisao A.C.A.B., već je dobio kaznu od 754 kune zbog vrijeđanja policije. Za obradu pjesme "Vila Velebita" koju je objavio pod naslovom "Govna Velebita" presuda mu je trebala biti izrečena danas.

Uhićenje Gordana Duhačeka izazvalo je brojne reakcije i optužbe da se radi o nedopustivom pritisku na medije. Policija je dan nakon uhićenja objavila da Duhaček nije uhićen zbog 'tvitova', već zato što se nije odazvao na poziv policije da dođe na razgovor.

S druge strane, Duhaček je objasnio da je u policiji bio u nedjelju.

"U subotu su mi na granici skrenuli pažnju da postoje nalozi, dali su mi dva papira. Drugi je bio da se moram javiti u Heinzelovu u ponedjeljak. Ja sam u nedjelju bio u Heinzelovoj, nudio se da razgovaram, rekao sam da putujem. Tu piše da se može opravdati nedolazak. Meni je policajac u Heinzelovoj rekao da je sve u redu, da mogu putovati i da se javim policiji kad se vratim", rekao je tada Duhaček.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 10:19