SJEĆANJE NA DRUGA

ODLAZAK LEGENDE Nitko nije toliko ismijavao ljudsku glupost i učio Hrvate demokraciji i snošljivosti poput Malnara

 CROPIX

ZAGREB - Željko Malnar, svjetski pustolov, pravi novinar, filozof, bajker, zajebant i doživotni vladar Republike Pešćenice, naslonio se na oplatu bijele kamp-prikolice Adria.

Na niskom brijegu što se uzdigao iznad Vučje Drage (tako mi je rekao da se zove jer se vukovi tuda spuštaju s planine i maznu nesretnom pastiru poneku slasnu ovčicu ili kozu), široka i plitkog usjeka na padinama Krbavskog polja rasipao se miris kotlića. Zima je. Rano nedjeljno popodne. Šutimo. Vjetar u lice. Borovina se lomi u vatri ispod koltića. Pucketa. Mir Božji. To je onaj trenutak kad ništa ne govoriš i kad ti je sasvim dobro. Malnar se okrene. Pogleda me i kao da će nešto izustiti. Ali nije. Zaustavio se. Mir Božji. I nikad nisam bio bliži s tim čovjekom koji je osvajao neviđena prostranstva i volio ljude koji su govorili jezicima koje nitko nije razumio.

U PRVU JE EKSPEDICIJU JE KRENUO VEĆ S 20 GODINA Biografija putopisaca, novinara i pustolova Željka Malnara

Radio sam dugo s Malnarom. On je pisao kolumne za Globus, vodio najbolji talk-show ikad emitiran na hrvatskim televizijama, putovao svijetom…Ukratko, Malnar je pomicao granice. Samo na bolje. Utorkom popodne, točan kao sat, stigao bi s tekstom u redakciju.

'OSTALI SMO BEZ OSEBUJNE I NEPONOVLJIVE FIGURE JAVNOG ŽIVOTA' Milan Bandić poslao telegram obitelji Željka Malnara

Ponekad sa svojim gigantskim njemačkim dogama koje su izazivale blagi užas kod tajnica, uvijek u crnom. Crna majica, crne traperice, crna moto-jakna. Ne sjećam se da je ikad nosio drugu boju. Onda bi se zavalio onaj crveni kožni trosjed u uredu, zapalio (godinama je pušio samo crveni Marlboro i siktao kad bi ga nudili bijelim. Marlborom, naravno), srkao kratku kavu i pričao kako je, eto, baš taj tjedan sa Šarinićem juniorom na motoru otišao do Turske i nazad. Ali nije tu bilo prenemaganja.To je bilo sasvim iskreno i konačno ono što je Malnar najbolje radio: pronalazio svoj mir u vječnom kretanju. Brzom ili sporom.

'U GOSTIMA KOD ASADA U DAMASKU' Posljednji Malnarov tekst za Globus

A Malnar je stvarno putovao. I uvijek na istok. Ponekad i na konjima pa i pješice. Pustinjom, prašumom, stepom, močvarom. Bilo mu je svejedno. I potpuno se tome posvetio.

'RADIJE BIH UMRO U ČEŽNJI NEGO DA ŽIVIM U TUZI...' Za Malnarom ostaju brojne misli, osvrti i drugačiji pogled na život

Nitko nije toliko ismijavao ljudsku glupost, učio Hrvate demokraciji i snošljivosti kao Malnar. Njegov "Nightmare stage", senzacionalni anti-televizijski noćni program, emitiran na loklanoj tv postaji, doslovno je izmijenio način na koji se dotad doživljavala televizija. Oporo, iskreno, kontardiktorno. Marginalci, ljudi s ruba društva, kod njega su odjednom postali uvjerljiviji u objašnjavanju života i društva od svega što se tada, u poratnoj Hrvatskoj, moglo vidjeti. Bila je to njegova Noćna mora koja je donosila olakšanje i smisao. A zašto? Jer samo kad dovedeš stvari do apsurda možeš pokazat kakve su zaista, rekao je.

VIDEO Pogledajte najbolje televizijske uratke Željka Malnara

Željko Malnar, naš drug, svjetski pustolov, pravi novinar, filozof, bajker, zajebant i doživotni vladar Republike Pešćenice preminuo je u utorak u Zagrebu.

Bivši urednik Globusa i dugogodišnji suradnik Željka Malnara Igor Alborghetti

Galerija fotografija Željka Malnara iz arhive GLOBUSA:

Galerija fotografija Željka Malnara iz arhive CROPIX-a:

Željko Malnar o političarima:

Jedan od brojnih dokumentarnih filmova Željka Malnara:

Željko Malnar u Jarasu:

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 03:42