'ŠKOLA ZA ŽIVOT'

ODLIČAN ODAZIV ŠKOLA ZA EKSPERIMANTALNI PROGRAM Ministrica Divjak rekla da je prijavljeno četiri puta više učenika od predviđenog

 Damir Krajac / CROPIX

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak i njezina pomoćnica Lidija Kralj gostovale su na HTV-u u emisiji Tema dana te predstavile rezultate Javnog poziva školama za podnošenje zahtjeva za izvođenje eksperimentalnoga programa "Škola za život".

Ministrica je vrlo zadovoljna odazivom škola jer su se na program prijavile 143 matične i 231 područna osnovna škola te 72 srednje škole.

- Najvažnije je da naše škole uvedemo u 21. stoljeće tako da učenici budu konkurentni svojim kolegama u EU, a i globalno. Nastavak kurikularne reforme definitivno je nužnost, rekla je Divjak.

Što se kriterija u odabiru škola tiče, Divjak je rekla kako će se provjeravati jesu li škole ispunile sve uvjete za prijavu, a vodit će se računa i da svaka županija ima barem po jednu školu u tom programu. Važno je da takve škole postoje u urbanim i ruralnim sredinama te na otocima, a veliku ulogu imat će i motivacijska pisma.

- Eksperimentalni program provodit će se u 1. i 5. razredu osnovnih škola u svim predmetima, a u 7. će se razredu dodati još predmeti biologija, kemija i fizika. U srednjim školama provodit će se u 1. razredu gimnazije u svim predmetima te u 1. razredu četverogodišnjih strukovnih škola u obrazovnim predmetima, izjavila je Divjak.

Planira se da će u eksperimentalnom programu sudjelovati oko 6000 učenika, a prijavljeno ih je četiri puta više, odnosno ukupno 25.109 učenika osnovnih i srednjih škola.

Ministrica je napomenula i da su neke zemlje u ovakav eksperimentalni program ušle manje pripremljene od RH te istaknula kako se najveći iskorak u eksperimentalnome programu odnosi na način rada te ustvrdila kako će se morati mijenjati i način vrednovanja učenika.

- Za uspješnost reforme presudna je intenzivna komunikacija s učiteljima, dodala je pomoćnica ministrice Lidija Kralj. S tim u vezi, spomenula je savjetničke posjete školama, stručne skupove i edukacije te sustavnu komunikaciju s Ministarstvom znanosti i obrazovanja.

Gostovanje ministrice Blaženke Divjak i Lidije Kralj pogledajte OVDJE.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 15:34