EPIDEMIJA JENJAVA

ODLIČNA VIJEST STIŽE IZ ISTRE: U PULSKOJ BOLNICI NA LIJEČENJU OSTALA SAMO JEDNA OSOBA 'Nadamo se da će situacija ostati kakva je'

Prizor iz Pule
 Goran Sebelic / CROPIX

Dobra vijest iz Istre - već danima nema novo zaraženih, a u Općoj bolnici Pula je na liječenju ostala samo jedna osoba. Ukupno s današnjim danom ozdravile su 82 osobe. Dobar je to uvod u otpuštanje mjera u Istri gdje su se kao i u ostatku Hrvatske otvorile trgovine u gradovima.

- Od početka epidemije u našoj je županiji uzeto 1538 briseva, a u samo izolaciji su 1242 osobe. Tijekom vikenda napravili smo analizu koliko je na epidemiološku situaciju utjecalo ukidanje slobodnog kretanja među općinama i gradovima, i vidjeli smo da to nije utjecalo negativno pa smo s današnjim danom krenuli s daljnjim otpuštanjem mjera koje su se poklopile s nacionalnim mjerama, kazao je danas na konferenciji za novinare Aleksandar Stojanović, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije.

Preporučio je da svi koji sada ulaze u zatvorene prostore, bilo to trgovine ili neke drugi prostori, da koriste maskice i dezinfekcijska sredstva.

Načelnik istarskog Stožera civilne zaštite Dino Kozlevac preporučio je pak starijima od 65 godina da u trgovine idu ujutro do 10 sati, dok je radnom stanovništvu preporučio kupovinu poslijepodne.

Pojasnio je da je u Istri još uvijek velik broj ljudi su samoizolaciji jer dio građana Istre i dalje svakodnevno ide na rad u Trst i okolicu, a kada se vrate kućama automatski im se pripisuje ta mjera. Na Poluotok dolaze i Slovenci koji ovdje u svojim kućama imaju prijavljen boravak. Svi se oni redovno kontroliraju.

Ravnateljica Opće bolnice Pula Irena Hrstić kazala je da su u sedam tjedana, od kada je u Istri zabilježen prvi slučaj zaraze, dvije osobe preminule, tri su osobe bile na respiratoru, a svi ostali su liječeni u pulskoj bolnici.

- Dobro smo se nosili s epidemijom, i nadamo se da će situacija ostati kakva je. Što se tiče prelaska na drugu fazu rada zdravstvenog sustava, vjerujem da ćemo sredinom tjedna imati prijedlog satnice rada ambulanti i mehanizme zaštite zaposlenika te način dolaska pacijenata na specijalističke preglede, kazala je Hrstić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 12:42