DR. ALEMKA MARKOTIĆ

ODLUČAN ISTUP VODEĆE INFEKTOLOGINJE U HRVATSKOJ 'Da dijagnostika dobro ne funkcionira, već bismo imali desetke tisuća zaraženih'

 
Dr. Alemka Markotić
 Željko Puhovski / CROPIX

Na press konferenciji Nacionalnog stožera za civilnu zaštitu dr. Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Fran Mihaljević", iznijela je informacije o oboljelima od koronavirusa, ali i snažno naglasila da se u Hrvatskoj provodi dovoljno testiranja i da se nikako ne smiju koristiti testovi za koje nije potvrđeno da daju točne rezultate.

- Većina bolesnika ima blage simptome, a dvoje srednje teške, bez znakova pogoršanja. Bris osobe iz Istre koja je umrla je pozitivan, a naknadno ćemo znati je li smrt uzrokovana koronavirusom - rekla je dr. Markotić.

Objasnila je i da bismo i u Hrvatskoj mogli imati smrtni slučaj od koronavirusa.

- Nije neočekivano da će u rizičnoj skupini biti smrtnih slučajeva, sad već imamo nekoliko osoba više životne dobi u Hrvatskoj, a koji su zaraženi.

Markotić je uputila i snažnu poruku svima koji sada naknadno nude kojekakva rješenja, a da nisu dovoljno stručni, niti su u suzbijanje epidemije bili uključeni od samog početka.

- U Hrvatskoj prije mjesec i pol dana, kada smo uspostavili dijagnostiku na klinici, nije bilo onih koji danas nude kojekakva rješenja. Za nekoliko dana će biti još laboratorija koji će profunkcionirati. Testova u zadnjih 7 i 8 dana ima raznih na tržištu, različite kategorije te ih treba provjeriti što kolege s klinike "Fran Mihaljević" i rade. Korištenjem testova za koje nije potvrđeno da daju točne rezultate možemo doći do puno goreg kaosa, nego da ne testiramo sve one koji su kontakti. Mora biti jako validiran test, pravila se znaju - rekla je Markotić i dodala.

- Ne treba se upuštati u neprovjerenu dijagnostiku. Svi koji imaju simptome i indikaciju da se trebaju testirati, su testirani i bit će testirani. Da to nije dobro funkcioniralo mi bi imali desetke tisuća oboljelih - rekla je dr. Markotić.

- Spremna sam se sa svakim suočiti i objasniti što znači raditi dijagnostiku infektivnih bolesti - zaključila je Markotić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 16:18