PRAVOSUĐE NA MUKAMA

ODLUKA O SEVERININU DJETETU PODIJELILA SPLITSKI SUD Jedna joj sutkinja po svaku cijenu želi oduzeti sina, dvije su protiv

 Damir Krajac / CROPIX

Iako se očekivalo da će još prošli tjedan na Županijskom sudu u Splitu biti donesena odluka u žalbenom postupku u sporu između Severine Kojić i Milana Popovića o skrbništvu nad njihovim sinom, to se još uvijek nije dogodilo.

Kako doznaje Slobodna Dalmacija, tročlano sudsko vijeće splitskog Županijskog suda pod predsjedanjem sutkinje Lucije Lasić održalo je još 12. veljače višesatnu sjednicu na kojoj nije bila donesena nikakva odluka. Problem je bio, doznaje se neslužbeno, to što je sutkinja Lasić zagovarala potvrđivanje prvostupanjske presude Tee Golub, sutkinje zagrebačkog Općinskog suda, koja je nedavno presudila u korist Severinina bivšeg partnera, srbijanskog poduzetnika Milana Popovića, oduzevši joj tako skrb nad njihovim malodobnim sinom.

Nikako do odluke

Druge dvije sutkinje, članice vijeća, bile su protiv toga pa je te srijede sjednica bila odgođena i njezin nastavak najavljen za ovu srijedu, 19. veljače.

No i tad se dogodila ista situacija, sutkinja Lasić bila je za potvrđivanje presude, a ostale dvije protiv, smatrajući da Županijski sud u Splitu treba provesti raspravu i pozvati na ročište vještake koji su vještačili u prvostupanjskom postupku i na osnovu čijih je vještačenja, među ostalim, i donesena zagrebačka presuda. Sutkinja Lasić se, doznaje Slobodna Dalmacija, i tom prijedlogu svojih kolegica opirala, a navodno su i vještaci rekli da ne žele doći i odgovarati na pitanja koja bi im postavilo vijeće, i to zato jer ih je Severina vrijeđala.

U slučaju kad je sudsko vijeće podijeljeno, presuda se donosi većinom glasova, a glasovi predsjednice vijeća i članova vijeća jednako vrijede. U tom slučaju obvezno je i izdvojeno mišljenje sutkinje ili suca koji su imali drukčiji stav i ono se prilaže uz presudu. Takve su situacije, međutim, vrlo rijetke.

U konkretnom slučaju, 19. veljače nije bilo druge, nego donijeti odluku o provođenju rasprave i saslušanju vještaka, no to se nije dogodilo.

Kako su sati prolazili, bilo je izvjesno da se tri članice vijeća nikako ne mogu dogovoriti oko odluke. Konačno, u četvrtak pri kraju radnog dana, Bruno Klein, predsjednik splitskog Županijskog suda, zaprimio je dopis sutkinje Lasić koja je zatražila svoje izuzeće iz odlučivanja o navedenom predmetu. Neslužbeno se doznaje da je kao razlog izuzeća navodno navela i to da ju je popularna pjevačica u svojim medijskim nastupima javno prozivala zbog njezinih odluka. No ako je taj razlog točan, postavlja se pitanje zašto sutkinja svoje izuzeće nije ranije tražila.

- Zapravo ne znam zašto se čudim što mi se ovo događa i svom tom psihički sustavnom silovanju od strane oca i institucija, kad u ovoj zemlji niti žene, a niti djevojčice nemaju sudsku ni društvenu zaštitu ni podršku za fizičko silovanje. Slično sam i sama prošla na Županijskom sudu u Splitu, i to u sudskom spisu protiv oca radi oduzimanja meni kao majci mog djeteta i dodjele ocu na život i skrb od sutkinje Lucije Lasić, koja je već bila kažnjena zbog zlouporabe položaja 2014. godine i suspendirana sa Županijskog suda u Splitu, ali prema mojim saznanjima navodno ju je vratio gospodin Tomislav Karamarko dok je još bio na vlasti, a koja svaki put, dakle Lucija Lasić, kako dobiva ovaj spis koji, umjesto da ide drugom sucu, uvijek odlazi kod nje, isti zakon primjenjuje i tumači kako bi nezakonito pretvorila u zakonito - jedna je od Severinih izjava o navedenoj sutkinji koje je izrekla na konferenciji za novinare u listopadu prošle godine, zbog kojih je sutkinja tražila izuzeće.

Slobodna Dalmacija pitala je, među ostalim, predsjednika Kleina koji je razlog za izuzeće sutkinja Lasić navela, no nije im odgovorio, pozivajući se na tajnost postupka. No potvrdio je da je izuzeće traženo.

- Sutkinja Lucija Lasić u predmetu navedenom u Vašem upitu zatražila je svoje izuzeće, a odlukom Predsjednika suda, utemeljenom na mjerodavnim odredbama članka 71. st. 2. toč. 7. Zakona o parničnom postupku, zahtjev za izuzeće je odbijen.

Konačna odluka

Budući da se u konkretnom predmetu odlučuje o osobnim odnosima maloljetnog djeteta, radi zaštite prava i interesa djeteta javnost je isključena, zbog čega bi davanje daljnjih informacija o tijeku predmetnog postupka bilo protivno odredbama članka 117. Ustava Republike Hrvatske i članka 351. Obiteljskog zakona.

Odluke u žalbenom postupku, povodom žalbi protiv presude u kojima odlučuje sudsko vijeće, donose se na sjednici vijeća, čije trajanje ovisi o složenosti svakog pojedinog predmeta - odgovorio je predsjednik Klein.

Na pitanje koja je daljnja procedura i može li predmet biti vraćen na Općinski sud u Zagreb na ponovno odlučivanje sutkinji Golub, sudac Klein je rekao:

- S obzirom na ranije donesene odluke o izjavljenim žalbama i zabranu dvostrukog ukidanja, drugostupanjski sud u ovom predmetu može donijeti odluku kojom će odbiti žalbu kao neosnovanu i potvrditi prvostupanjsku presudu, ako ustanovi da ne postoje razlozi zbog kojih se presuda pobija, a ni razlozi na koje pazi po službenoj dužnosti. Pod uvjetima propisanim mjerodavnim odredbama Zakona o parničnom postupku, žalbu može u cijelosti ili djelomično uvažiti i prvostupanjsku odluku preinačiti, pri čemu može provesti raspravu ako ocijeni da je to nužno - pojasnio je za Slobodnu Dalmaciju.

Nakon ovih događanja na splitskom sudu svakako će biti zanimljivo vidjeti kakva će biti konačna odluka u ovom slučaju koji je izazvao veliko zanimanje javnosti, i to ne samo zbog toga što se radi o poznatim javnim osobama, nego i zato jer je ovo jedan od rijetkih slučajeva u Hrvatskoj u kojem je presuđeno da se dijete oduzima majci i daje ocu, a da pri tom majka nije nikakva problematična osoba, ovisnica, prostitutka ili duševna bolesnica koja zlostavlja dijete ili ga na bilo koji drugi način ugrožava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 11:32