RJEŠENJE TUŽBI ZA GENOCID

ODLUKA O TUŽBAMA SRBIJE I HRVATSKE ZA GENOCID ‘Presudu ćemo donijeti do veljače 2015.’

Predsjednik Haaškog suda najavio rok za rješenje obostrane tužbe Hrvatske i Srbije
 AFP

Presuda u sporu po tužbama Hrvatske i Srbije za genocid bit će donesena do veljače 2015., najavio je Peter Tomka, predsjednik Međunarodnog suda u Haagu podnoseći godišnji izvještaj Generalnoj skupštini UN-a.

Tomka je izvijestio kako je tijekom ožujka ove godine održana glavna rasprava u slučaju Hrvatske i Srbije koji se tiče povrede UN-ove Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida. Objasnio je da Sud sad razmatra slučaj te je u procesu izrade presude, koju planira donijeti prije nego što u veljači bude zamijenjena trećina sudaca u okviru redovnog trogodišnjeg obnavljanja sudskog vijeća.

Tužba iz 1999.

Podsjetimo, Hrvatska je u ljeto 1999. godine podnijela tužbu protiv tadašnje Savezne Republike Jugoslavije za zločin genocida zato što u međunarodnom pravu nije postojala druga mogućnost da se tuži zemlja koja je izvršila agresiju i počinila teške zločine na teritoriju druge države.

Protuodgovor Srbije

Hrvatska je dugo oklijevala to učiniti: vlasti BiH podigle su tužbu protiv Srbije još 1993., u jeku rata u toj zemlji. Hrvatska je to učinila 2. srpnja 1999. Predsjednik Franjo Tuđman već je bio teško bolestan, a tadašnji ministar pravosuđa Zvonimir Šeparović podnio je tužbu praktično preko noći, bez ozbiljne pripreme.

Srbija je godinama od Hrvatske tražila da povuče tužbu, a kad se to nije dogodilo, uložila je 2010. godine protutužbu protiv Hrvatske za povredu iste konvencije u kojoj na 500 stranica tvrdi da je u operaciji Oluja 1995. počinjen genocid nad Srbima kada je “250.000 Srba etnički očišćeno s prostora Hrvatske”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 16:22