PRIOPĆENJE HAŠKOG SUDA

Odluka Žalbenog vijeća ICTY-a u predmetu "Prlić i ostali" 29. studenoga

    AUTOR:
    • Hina

  • OBJAVLJENO:
  • 05.10.2017. u 17:16

sarajevo, 270901
jadranko prlic
foto dragan matic
-mag-
CROPIX

Jadranko Prlić

Žalbeno vijeće Haaškog suda (ICTY) objavit će odluku u predmetu "Prlić i ostali" u srijedu, 29. studenoga, priopćio je u četvrtak Haaški sud.

"Žalbeno vijeće zakazalo je izricanje odluke u predmet Prlić i ostali, svojem posljednjem i najopsežnijem predmetu, za srijedu, 29. studenoga 2017. u 10 sati u sudnici I", navodi se u priopćenju.

Haaški sud nepravomoćno je osudio šestoricu Hrvata iz BiH u svibnju 2013. na kazne od 10 do 25 godina zatvora zbog zločina nad muslimanima tijekom rata u BiH osmišljenih u okviru udruženog zločinačkog pothvata.

Bivši predsjednik vlade Herceg-Bosne Jadranko Prlić osuđen je na 25 godina zatvora, bivši ministar obrane Bruno Stojić i bivši načelnici Glavnog stožera HVO-a Slobodan Praljak i Milivoj Petković na po 20 godina zatvora, bivši zapovjednik vojne policije HVO-a Valentin Ćorić na 16 godina, a načelnik Ureda za razmjenu zarobljenika Berislav Pušić na 10 godina zatvora. U kazne će im se pribrojati i vrijeme provedeno u pritvoru tijekom sedmogodišnjeg suđenja.

Suci Haškog suda zaključili su da je šestorka sudjelovala u udruženom zločinačkom pothvatu kojemu je cilj bio etničko čišćenje prostora Herceg-Bosne od muslimanskog stanovništva, uspostava hrvatskog entiteta i njegovo pripajanje Hrvatskoj.

"Vijeće je većinom glasova odlučilo da je sukob između HVO-a i Armije BiH bio međunarodni. Vojnici HV-a zajedno su se borili s vojnicima HVO-a", napisali su u presudi suci i dodali kako su optuženi počinili zločine protiv čovječnosti, teške povrede Ženevskih konvencija te kršili zakon i običaje ratovanja.

Šestorka se na presudu žalila.

ELIPSO

Izdvajamo