SAČEKUŠA

ODMOR IZ NOĆNE MORE Šaka u glavu nije bila jedina 'akcija' kontra Mamića, zamalo je stradao i njegov brod

 Dailymotion screenshot

Napad na Zdravka Mamića bio je tipična “sačekuša”, doznale su Sportske novosti dan nakon što je Dinamov savjetnik u srijedu navečer fizički napadnut u Bolu na Braču. Splitski Prekršajni sud jučer je Bračaninu Domagoju Iveliću (22), zvanom Domić, kočaru iz Bola koji je u srijedu na bolskoj rivi napao i šakom u potiljak udario Dinamova savjetnika Zdravka Mamića, zbog naročito drskog i nepristojnog ponašanja na javnome mjestu izrekao mjeru opreza zabrane približavanja i uspostavljanja kontakta s Mamićem, te je pušten na slobodu.

Priznao napad

Sudac Daniel Ban izrekao mu je mjeru opreza nakon što je na sudu priznao napad na Mamića. Policija je sudu predložila istražni zatvor, a odluku o tome Prekršajni bi sud trebao donijeti u roku od 30 dana. Zdravko Mamić jučer je napustio Brač te se navodno otišao kupati na jednu od plaža na susjednom otoku Hvaru. No, napad nije prošao bez posljedica. Mamić se poslije neprospavane noći žalio na bolove i smetnje, a kad su mu ponudili liječnički pregled, odbio ga je. Navodno je to obrazložio riječima: “Nisam siguran što bi mi se tamo dogodilo”. Pouzdano se zna da je Domagoj Ivelić (22) zvani Domić čekao da Mamić dođe na Bol i da ga je smišljeno napao, o čemu je obaviještena i šefica policijske postaje u Supetru Magdalena Mirić Vladislavić. Ivelić je prethodno nazvao nekoliko svojih istomišljenika i Sportske novosti su saznale da im je navodno rekao: “Dođi mi pomoći, imamo večeras jednu akciju!”.

Čuvali mu odstupnicu

Njegovu pozivu odazvala su se navodno još dvojica koja su mu čuvala odstupnicu. O završetku incidenta ima nekoliko verzija. Prva je da je Ivelić nakon napada uspio pobjeći kući i ispričati ocu što je napravio. Po drugoj, napadača su uhvatili konobari iz jednog restorana pa su ga navodno počeli udarati, a onda su neki Boljani priskočili u pomoć i zaštitili huligana dok nije došla policija. Po trećoj, ulovio ga je Mamićev kum Ivan Ivančić Boso, kod kojega je Mamić i stigao u goste.

- Stajali smo uz obalu i vezali brod u potpuno mirnoj, svakodnevnoj i uobičajenoj atmosferi. I onda se taj mladić iz čistog mira zaletio na Zdravka te ga s leđa udario u glavu, bacivši se potom u bijeg. Međutim, brzo sam ga uhvatio, stavio na stranu, a kako su neki bili jako bijesni na njega, nikome nisam dopustio ni da mu se približi, a kamoli da ga udari. Dan poslije napada ispred rive u Bolu taj je incident očekivano glavna tema po kafićima i restoranima ovoga malog bračkog mjesta.

Boljani zgroženi

Nitko od mještana koje smo zatekli na rivi nije se želio predstaviti i ispričati što se dogodilo. Njihov je strah, ili zaziranje od javnog izlaganja, razumljiv. - Što ću se ja sada miješati, ulaziti u tu priču - kaže nam mladić koji je bio u prvom redu kada se nemili događaj odvijao. Priča nam kako se sve dogodilo u nekoliko sekundi. - Brod se usidrio, a mladić koji tu radi vezivao je užad; cime, i provjeravao treba li brodu struja, voda...

Mamić je s nekoliko svojih prijatelja stajao odmah do ruba rive, ja sam se nakratko okrenuo i čim sam vratio glavu, vidio sam da šaka leti prema Mamiću koji je završio u moru - kaže nam sugovornik. Što se dogodilo dalje, kako je Mamić reagirao? - Brzo se snašao, sam je izašao iz mora i preko svoje jahte vratio se na obalu - odgovorio nam je. Jedna sugovornica nam je ispričala drugu stranu tog događaja:

- Grupa Mamićevih prijatelja krenula je za ovim momkom. Brzo su ga stigli, ovdje negdje kraj pazarića, i prvo su ga sapleli, a onda su ga neki od njih željeli i tući. Skočilo je potom nekoliko domaćih Boljana, prvo jedan stariji gospodin, a onda i još nekoliko njih i zaustavili su moguće teže posljedice za mladića. Zadržali su ga do dolaska policije - otkrila nam je gospođa. Mamić je, kako sam tvrdi, stigao u Bol da bi proslavio 60. rođendan svoga brata Stojka, a trebao ih je ugostiti Zdravkov kum Ivan Ivančić Boso, vlasnik bara Varadero.

U Varaderu očekivano nisu bili od velikih riječi, prepustili su priču drugim mještanima, a gazda Ivančić, Mamićev kum, navodno je otišao s Bola na dan-dva. Većina mještana se zgraža nad incidentom. - Gledaj, ja sam hajdukovac, ali ne želim da me se povezuje s ovakvim događajima. Ne volin ga, ali šta da ja udren Mamića i onda ja završin u zatvor. Nisan lud, a čudin se i ovome momku koji je sve ovo napravija isprid svih, di snimaju kamere... - kaže nam jedan od sugovornika. Djelatnik na jednom bolskom parkingu tvrdi da je Ivelić odavno “napaljen” na Mamića. - Rekao mi je prije par dana da će ga, čim ga vidi, opaliti šakon - rekao nam je djelatnik parkinga. To nije bio jedini incident koji je Zdravko Mamić doživio na Braču. U noći sa srijede na četvrtak netko je prerezao užad na jahti, tako da je odvezana odplutala s veza, ali nije oštećena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 16:40