MARINA KOLAKOVIĆ U SUKOBU INTERESA

Odobrila pomoć svojoj tvrtki: nismo je imali zašto odbiti

Zamjenica gradonačelnika sjedila je u Povjerenstvu koje je odobrilo sufinaciranje kamata njezinoj tvrtki
 Robert Fajt/EPH

Grad Karlovac je 2011. godine odobrio i isplatio subvenciju kamata u iznosu od 1713,55 kuna poduzeću Eurotrade, kojemu je suvlasnica karlovačka dogradonačelnica Marina Kolaković (HSS). O tome ispunjava li dogradonačelničino poduzeće uvjete za dodjelu ove potpore odlučivalo je peteročlano Povjerenstvo za dodjelu potpora kojemu je predsjednica - Marina Kolaković. Ovo je samo nastavak priče o dogradonačelnici Kolaković i njezinom poduzeću koju smo započeli prošlog tjedna člankom o dugovanju istog poduzeća prema Gradu Karlovcu. Eurotrade Gradu nije platilo komunalnu naknadu od 2013. godine, a kako nije ispoštovalo dogovore o obročnim plaćanjima, Grad ga je lani blokirao, no, nije se još naplatio, jer je poduzeće nelikvidno, od prošle godine ne ostvaruje prihode, a rastu dugovanja.

Od svojeg osnutka 1994. godine Eurotrade je bio dobavljač prehrambenim artiklima većini ustanova na području Karlovačke županije kojima je osnivač Grad ili Županija, te je na konto toga prihodovalo milijunske iznose, u posljednjih desetak godina od Dječjeg vrtića gotovo četiri milijuna kuna, od Opće bolnce Karlovac od osnutka desetak milijuna kuna, trgovali su sa školama, kao i drugim institucijama.

‘Ništa sporno’

Milijuni su se okretali i u godinama kada se Gradu nisu plaćale komunalije, a državi porez, što nas dovodi do vrlo zanimljive pozicije: poduzeće u suvlasništvu dogradonačelnice Kolaković od Grada koji ona vodi, dobilo je poticaje koje je odobrilo Povjerenstvo kojem je ona na čelu, istovremeno zarađujući od gradskih ustanova i ne plaćajući Gradu davanja. Ona na sve kaže da je - čista. U Gradu potvrđuju da je predmetna subvencija kamata ukupan iznos potpore koju je tvrka Eurotrade ikad od njih dobila po bilo kojoj osnovi.

Suprug direktor

Pitali smo dogradonačelnicu Kolaković je li to bilo moralno. Iz njezina odgovora dalo bi se zaključiti da jest.

- Grad Karlovac ima zaključene ugovore s poslovnim bankama o subvenciji kamata. Temeljem toga, banke se u ime svojih klijenata obraćaju Gradu za subvencioniranje kamate na kredite. Povjerenstvo donosi odluku o subvenciji temeljem zahtjeva banke i u skladu s Odlukom o subvencioniranju kamate. Povjerenstvo nije imalo razloga odbiti zahtjev banke za subvencioniranje kamate njegovom klijentu - komentirala je dogradonačelnica Kolaković.

Još jednom je napomenula da od 2009. godine, kada je postala dogradonačelnica napustivši direktorsku poziciju u svojem poduzeću, temeljem prijenosa upravljačkih prava nema mogućnost utjecaja na donošenje poslovnih odluka o radu tvrtke, pa tako niti ove o kreditnom zaduživanju. No, ona se te 2009. godine nije odrekla i suvlasništva, koje je i danas 25-postotno, od 2011. direktor u njezinom poduzeću je njezin suprug Željko Kolaković.

Bez komentara

Gradonačelnik Damir Jelić prošlog tjedna nije htio komentirati poslove njegove zamjenice nego je odgovorio: “Nisam upoznat s tom situacijom. Nakon Vašeg upita, pitao sam zamjenicu i ona mi je izjavila da nije vezana uz tu tvrtku”. Pitali smo i što misli od tome da njegova zamjenica dodjeljuje subvenciju poduzeću u kojem je suvlasnica. Odgovorio je da nije bio upoznat s navedenim.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 02:20