U ZAGREBU

Održana prva sjednica Međuresornog povjerenstva za nabavu višenamjenskog borbenog zrakoplova

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 24.07.2019. u 21:01

Izrael,060208
Zrakoplovna baza Nevatim - borbeni zrakoplov F-16, 156 eskadila Izraelskog ratnog zrakoplovstva
Foto: Tom Dubravec / CROPIX
Tom Dubravec / Ilustracija / CROPIX

Prva sjednica Međuresornog povjerenstva za nabavu višenamjenskog borbenog zrakoplova održana je u srijedu u Zagrebu, priopćio je Ured predsjednika Vlade Republike Hrvatske.

U nastavku procesa nabave višenamjenskog borbenog zrakoplova, naglašava Ured, i dalje se polazi od Taktičko-tehničke studije Ministarstva obrane, kojom je definirana ambicija (višenamjenske sposobnosti zrakoplova), broj zrakoplova te njegove karakteristike, kao i potrebe da se radi o višenamjenskom borbenom zrakoplovu koji je proizveden u državi članici Sjevernoatlantskog saveza ili Europske unije.

Ured ističe kako temeljna načela pristupa ostaju ugovaranje na razini vlada (Government-to-Government, G2G) te traženje sveobuhvatne ponude (tzv. totalni paket). Koristit će se iskustva i dosadašnje spoznaje o realno raspoloživim opcijama, ne isključujući unaprijed ni opcije koje do sad nisu razmatrane, dodaje Ured.

Pritom, ističe se, vodit će se računa o tome da se u dva paralelna procesa posebno vrednuju novi, a posebno rabljeni zrakoplovi.

Paralelno s procesom odabira i nabave višenamjenskog borbenog zrakoplova pokrenut će se proces istraživanja opcija za izobrazbu pilota u pripremi za budući višenamjenski borbeni zrakoplov.

Na temelju Odluke Vlade Republike Hrvatske od 4. srpnja osnovano je Međuresorno povjerenstvo za nabavu višenamjenskog borbenog zrakoplova.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo