MORH

ODRŽANA SJEDNICA KOORDINACIJE ZA SUSTAV DOMOVINSKE SIGURNOSTI Usvojen je plan za 2020. godinu i istaknuta postignuća prethodnih godina

 
 MORH / J. Kopi

Na sjednici Koordinacije za sustav domovinske sigurnosti, koja je održana u ponedjeljak u Vojno-sigurnosno obavještajnoj agenciji, usvojen je nacrt prijedloga Godišnjeg plana rada Koordinacije za sustav domovinske sigurnosti za 2020. godinu, priopćeno je iz MORH-a.

Osim Godišnjeg plana rada Koordinacije za sustav domovinske sigurnosti, tema sjednice bili su informacijsko-komunikacijski trendovi i njihov utjecaj na sustav domovinske sigurnosti, kaže se u priopćenju.

Predsjednik Koordinacije za sustav domovinske sigurnosti ministar obrane Damir Krstičević istaknuo je da najvažniji rezultat uspostave sustava domovinske sigurnosti predstavlja jačanje svjesnosti o važnosti sigurnosti i motivacija najvećeg dijela subjekata cjelokupnog društva da daju svoj puni doprinos radu sustava domovinske sigurnosti.

Također, istaknuta su postignuća sustava domovinske sigurnosti u protekle dvije godine.

Unaprijeđen je sustav vatrogastva kroz prijedlog novog zakona o vatrogastvu, čije izglasavanje se očekuje u Hrvatskom saboru, kojim će Hrvatska vatrogasna zajednica od 1. siječnja 2020. postati središnje državno tijelo za sveukupno vatrogastvo u Hrvatskoj.

Teme sjednice bile su informacijsko-komunikacijski trendovi i nacrt prijedloga Godinjeg plana rada Koordinacije za 2020. godinu | Foto: MORH / J. Kopi
MORH / J. Kopi

Uspostavljeno je Operativno vatrogasno zapovjedništvo u Divuljama i provedena je međuresorna vježba SIGURNOST 19, čime je osigurana protupožarna sezona.

Također su unaprijeđene sposobnosti kibernetičke obrane, uspostavljeno je Zapovjedništvo za kibernetički prostor i provedena vježba KIBERNETIČKI ŠTIT 19, te je nabavljen sustav bespilotnih letjelica ORBITER 3, koje se koriste u protupožarnoj sezoni i za nadzor ribarstva.

Ove godine u Hrvatskoj je održana i prva međunarodna konferencija o domovinskoj sigurnosti i upravljanju u krizama te konferencija Požari u Hrvatskoj: Obrana i prevencija 2020., koje su se ciljano bavile sustavom domovinske sigurnosti, navodi se u priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 22:16