PANTOVČAK

ODRŽANA SJEDNICA VIJEĆA ZA NACIONALNU SIGURNOST Razgovarali su o planu rada tajnih službi, migracijama, ali ni riječi o istrazi o aferi SMS

 
Premijer Andrej Plenković i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović
 Goran Mehkek / CROPIX

Glavna tema današnje sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost bili su izvještaji o ovogodišnjem radu tajnih službi koje će državnom vrhu podnijeti ravnatelji Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) i Vojne sigurnosno-obavještajne agencije (VSOA), a odmah potom usvajanje smjernica za rad tajnih službi u idućoj godini.

Smjernice za rad sigurnosno-obavještajnih službi moraju se usvojiti do kraja godine i to je, a ne afera SMS, uvjeravaju nas u Uredu predsjednice, bio razlog zbog kojega je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović inzistirala i više puta javno pozivala premijera Andreja Plenkovića da zakažu sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost.

Budući da je predsjednica Grabar-Kitarović više puta javno pokazivala interes za razvoj afere SMS, dala i priopćenje kako ona ne sudjeluje u pokušaju rušenja Vlade premijera Andreja Plenkovića, može se očekivati da će i ova tema biti na stolu. Tim prije što je zbog odnosa s Franjom Vargom, informatičarom i bivšim policajcem koji je autor lažne SMS korespondencije, ostavku podnio predsjedničin savjetnik za nacionalnu sigurnost Vlado Galić koji se danas zbog toga nije pojavio na sjednici VNS-a.

Ako je predsjednica namjeravala doznati pojedinosti iz istrage u aferi SMS, očekivanja joj se neće ispuniti na sjednici VNS-a. Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u subotnjem intervjuu Jutarnjem listu kazao je da informacije o istrazi ne može dobiti nitko izvan kruga onih u policiji i Državnom odvjetništvu, koji neposredno rade na slučaju.

Jedna od tema su i migracije, kako ilegalne s kojima se Hrvatska svakodnevno susreće na svojim granicama, tako i pristupanje Hrvatske globalnom kompaktu. Predsjednica Grabar-Kitarović bila je velika zagovornica Marakeškog sporazuma, glavnom tajniku UN-a najavila je dolazak u Marrakesh, no iznenada se predomislila i odustala pa je umjesto nje hrvatsku stranu tamo predstavljao ministar policije Davor Božinović. Današnja sjednica VNS-a je i prvi neposredni razgovor na tu temu između predsjednice i premijera otkad je Hrvatska prihvatila Marakeški sporazum. Moguće je da će na sjednici biti govora i o nabavi vojnih zrakoplova koji su zapeli između Izraela i SAD-a. Budući da su i premijer Plenković i predsjednica Grabar-Kitarović rekli da ne vide nikakav propust ministra obrane Krstičevića u procesu nabave vojnih zrakoplova, može se očekivati da oko te točke neće biti prijepora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 02:54