OPTIMIZAM

ODUŠEVLJENJE U BANSKIM DVORIMA NAKON SUBOTE S NIKAD VEĆOM KOLIČINOM DOBRIH VIJESTI Visoki Vladin dužnosnik za Jutarnji: 'Ovo nam se još nije dogodilo'

 
 Goran Mehkek / CROPIX

Subota, 7. srpnja bio je dan u kojemu je bilo koncentrirano najviše optimizma u Vladi. Razgovarali smo s visokim Vladinim dužnosnikom koji je s neskrivenim oduševljenjem govorio kako je subota dan najvećih uspjeha. Otkad je Andrej Plenković prešao prag Banskih dvora nije se u jednom danu saželo toliko dobrih stvari.

- Još se nije dogodilo da se u jednome danu dogode četiri velike, četiri vrlo bitne pozitivne stvari - kazao je. Čini se da se ne zna tko je u Vladi u subotu bio sretniji - premijer Plenković, ministar financija Zdravko Marić, ministar turizma Gari Cappelli, ili svi zajedno.

Prva stvar radi koje je svatko od njih na svojoj strani svijeta, proveo stresnu i sretnu večer je nogomet. Četvrtfinalni susret između hrvatske i ruske reprezentacije ministar financija Marić pratio je na tribinama u Sočiju, premijer Plenković je u Sofiji završavao summit Inicijative 16+1, a ministar turizma Cappelli je bio u Splitu.

- Nogometaši su ušli u polufinale Svjetskog prvenstva! Pa to je globalni PR bez presedana! Još je i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović bila u Sočiju - kaže sugovornik iz Vlade veseleći se subotnjem sportskom uspjehu.

Druga sjajna stvar je Ultra u Splitu.

- To je jedinstven party event u Europi. Za mladu generaciju nema boljeg PR-a - nastavio je sugovornik pripomenuvši kako je Vlada financijski podržala Ultru. Da Vlada drži do Ultre, jasno je i po tome što je u subotu na party otišao i ministar turizma Cappelli sa sinom.

Treća stvar radi koje su iznimno zadovoljni u Banskim dvorima odnosi se na to što je Plenković u Sofiji uspio izlobirati da se idući summit 16+1 održi u Hrvatskoj.

- Sastanak 16 šefova vlada srednje i istočne Europe plus Kina koji će se nagodinu održati u Hrvatskoj trebao bi se snažno osjetiti u odnosima s Kinom i zemljama srednje-istočne Europe, te u projektima - nastavio je naš sugovornik niz.

Naime, nakon što su Kinezi ušli u projekt izgradnje Pelješkog mosta, otvoren je put da se njihov ulagački potencijal iskoristi za druge infrastrukturne projekte - željeznice, morske luke.

Četvrta pozitivna vijest je objava agencije Fitch da su poboljšani izgledi kreditnog rejtinga Hrvatske, i iz stabilnih prevedeni u pozitivne. - To je potvrda fiskalne konsolidacije, proračunskog viška, smanjenja duga, ubrzanja apsorpcije sredstava EU, nalaženje rješenja za Agrokor, otpornost gospodarstva na krizu, strategija uvođenja eura - kazao je Vladin dužnosnik.

Na pitanje tko će sve u srijedu s premijerom Plenkovićem ići u Moskvu na polufinalnu utakmicu između Hrvatske i Engleske, kazao je da još ne zna i da će se danas o tome razgovarati u Vladi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:53