ZATRAŽILI AZIL

ODVJETNICA OBITELJI MALE MADINE PODNOSI TUŽBU USTAVNOM SUDU 'Ponižavaju ih, nečovječno se ponašaju prema njima, povrijeđeno im je pravo na slobodu...'

 
 Hanza Media

Dok obitelj poginule afganistanske djevojčice Madine Houssini od 21. ožujka lišena slobode boravi u MUP-ovu Tranzitnom centru u Tovarniku nedaleko od granice sa Srbijom, njihova odvjetnica Sanja Bezbradica Jelavić za njihova se prava bori i na Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu kojem je predala prijedlog za određivanje privremene mjere zbog težih kršenja ljudskih prava.

Danas je podnijela i tužbu Ustavnom sudu zbog, kako kaže, niza indicija da su članovima obitelji - majci, ocu i njihovo devetero maloljetne djece - teško povrijeđena ljudska prava zajamčena Konvencijom za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda.

Nečovječnost

Odvjetnica tvrdi da je obitelj Houssini izložena ponižavajućem i nečovječnom postupanju i kako im je povrijeđeno pravo na slobodu i sigurnost, kao i pravo na pošteno suđenje te niz drugih prava. Uz to se, naglašava, obitelj s djecom drži u detenciji, što je u suprotnosti sa svim standardima Europskog suda za ljudska prava te su onemogućeni u pokušajima da stupe u kontakt sa svojom odvjetnicom.

Zagreb, 191217.
Konferencija za medije ispred DORH-a u Gajevoj ulici oko slucaja poginule afganistanske djevojcice Madine Hussiny te podizanju optuznice protiv nepoznatog pocinitelja.
Na fotografiji: Sanja Bezbradica Jelavic, odvjetnica obitelji Hussiny.
Foto: Bruno Konjevic / CROPIX
Bruno Konjević / CROPIX
Na fotografiji: Sanja Bezbradica Jelavić

- Zatražila sam od policije da se razjasne sve okolnosti oko zastupanja. Saznala sam da je obitelj policiji rekla da nisu sa mnom potpisali ugovor o zastupanju. No, Nila Houssini, sestra poginule Madine, uspjela je nazvati Centar za mirovne studije i rekla kako nije točno da ne žele mene za odvjetnicu te da im je rečeno kako će dobiti drugog odvjetnika i biti vraćeni u Srbiju. Oni su potpisali punomoć da ih ja zastupam, a policija tvrdi da ta punomoć nije valjana jer je potpisana u Srbiji - otkriva Sanja Bezbradica Jelavić i dodaje kako nema veze gdje je punomoć potpisana. Očekuje da će njihovo protjerivanje iz Hrvatske biti spriječeno dok Sud ne odluči jesu li im povrijeđena ljudska prava.

Obitelj Houssini je prvi put ilegalno u Hrvatsku ušla 19. studenoga prošle godine, no policija ih je preko zelene granice vratila u Srbiju. Tom je prilikom dok su hodali uz prugu kod Šida u Srbiji, nedaleko od hrvatske granice, vlak naletio na 6-godišnju Madinu i usmrtio je na licu mjesta. Nakon tragedije još su dvaput preko zelene granice stigli na hrvatski teritorij i bili vraćeni, da bi ih nakon četvrtog ilegalnog ulaska policija odvela u centar u Tovarnik gdje su, prema dostupnim informacijama, zatražili azil u Hrvatskoj.

Otvoreni tip

Dok policija njihovo držanje u Tovarniku opravdava potrebom da im se utvrdi identitet, njihova odvjetnica i nevladine udruge koje se bave izbjegličkim pitanjima smatraju da bi trebali biti prebačeni u Zagreb ili Kutinu u jedno od MUP-ovih prihvatilišta za tražitelje azila.

Riječ je o centrima otvorenog tipa u kojima im je omogućeno slobodno kretanje, a tamo bi dobili i pravnu, psihološku i svu drugu potrebnu pomoć.

Centar za mirovne studije još je prošle godine nedugo nakon Madinine pogibije angažirao odvjetnicu Sanju Bezbradicu Jelavić koja zastupa afganistansku obitelj i u kaznenom postupku protiv Republike Hrvatske koju smatraju odgovornom za smrt djevojčice. Policija negira svoju odgovornost, a cijeli slučaj istražuje Državno odvjetništvo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 22:57