OSUĐEN ZA RATNE ZLOČINE

ODVJETNIK KAPETANA DRAGANA 'On je praktički već odslužio kaznu, odmah može zahtijevati uvjetni otpust'

 CROPIX

Branitelj Dragana Vasiljkovića, odvjetnik Tomislav Filaković iz Osijeka, ustvrdio je nakon izricanja nepravomoćne presude da prema stajalištu obrane činjenični supstrat i pravilna ocjena dokaza ne daju podlogu za osuđujuću presudu od 15 godina što će nastojati osporiti u žalbi koju će podnijeti u zakonskom roku.

"U odnosu na oslobađajuću presudu sud nije našao da o tome ima uopće dokaza pa naravno da je točka 2. oslobađajuća. Na Vasiljkovića je primjenjen blaži zakon s obzirom da je u vrijeme izvršenja taj zakon bio na snazi. Moj klijent od samog početka nije očekivao ovakvu presudu i to je jedini njegov komentar. Nema drugoga", kazao je Filaković, ocijenivši da se radi o drastičnoj kazni.

Dodao je i da je Vasiljković "praktično već izdržao kaznu na koju je osuđen s obzirom na Zakon o izvršenju kazne".

"Ako znamo da su dvije trećine kazne izdržane, onda je kazna izdržana u cijelosti. To podrazumijeva da se pristupi izvršenju kazne. O tome ćemo se dogovarati hoćemo li tražiti upućivanje na izdržavanje prije pravomoćnosti ili nećemo. Formalno je zapravo odslužena kazna i ovo bi u tom smislu bila očekivana presuda da pokrije dosadašnji ekstradicijski pritvor i istražni zatvor", izjavio je Filaković.

Kazao je da je njegov klijent s obzirom da je 11 godina i 11 mjeseci bio u ekstradicijskom pritvoru i istražnom zatvoru, praktički već odslužio kaznu. Smatra i da ako Vasiljković zatraži upućivanje na izdržavanje kazne zatvora prije pravomoćnosti može odmah zahtijevati i uvjetni otpust jer je za to ispunjena zakonska pretpostavka.

Osim odvjetnika Filakovića Vasiljkovića je zastupala i zagrebačka odvjetnica Slađana Čanković koja je izjavila da nisu očekivali tako visoku kaznu jer tijekom postupka nije dokazano da je Vasiljković bio zapovjednik zatvora u Kninu, niti da je organizirao i planirao napad na Glinu i okolna mjesta.

Razočaran presudom bio je predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Splitsko-dalmatinske županije Ivan Turudić. Razočaravajućim smatra što kapetan Dragan nije dobio više godina zatvora nego što je Turudić pokopao prijatelja kojima je Vasiljković presudio.

"Ni po jednom mrtvom mome suborcu nije izrečena niti jedna godina zatvora. Stvarno se moram zapitati na kojim vrijednostima je vijeće Županijskog suda donijelo ovakvu presudu. Koje su to vrijednosti, koje pravne osnove i koja je to pravna težina kojom su donijeli zbirnu presudu od 15 godina zatvora", rekao je Turudić i istaknuo da mu ni danas nije jasno kako u tom postupku nije bio pozvan za svjedoka kada se zna da je bio mučen u kninskom zatvoru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 07:48