SKANDAL U KBC-u SPLIT

ODVJETNIK OSUMNJIČENOG SPLITSKOG KARDIOKIRURGA OTKRIO DETALJE OBRANE 'Operacija je bila vrlo zahtjevna, pacijentu se spašavao život'

 
Odvjetnik Vinko Ljubičić
 Nova TV / Cropix

- U svoje osobno ime i u ime operatera koji je obavio operativni zahvat, izražavam najiskreniju sućut i žaljenje obitelji Adžaip zbog smrti člana njihove obitelji – rekao nam je poznati splitski odvjetnik Vinko Ljubičić, branitelj poznatoga splitskog kardiokirurga, zaposlenog u KBC-u Split, koji je osumnjičen da je nedavno, sredinom studenoga, u dva navrata primio od obitelji svoga pacijenta, koji je nedugo nakon operacije preminuo, mito u visini od tri tisuće eura, piše Slobodna Dalmacija.

Istraga o smrti pacijenta Ivice Adžaipa zbog primanja mita u visini od tri tisuće eura, za koje se sumnjiči jedan od najpoznatijih i najboljih hrvatskih kardiokirurga zaposlen na Odjelu kardiokirurgije KBC-a Split, upravo se zahuktava.

Kako neslužbeno doznajemo, policija je obavila obavijesne razgovore sa svim akterima ove tužne i ružne priče koja je pred stup srama dovela cjelokupno hrvatsko zdravstvo, a potresla cijelo hrvatsko društvo.

Obavljeni su razgovori s osumnjičenim liječnikom, zatim s Ljubicom Adžaip, suprugom preminulog Ivice, koja je liječniku, kako tvrdi, u dva navrata dala mito u visini od tri tisuće eura, ali je razgovor obavljen i s medicinskom sestrom koja je Ljubicu "uputila" na liječnika, napomenuvši joj "da će, ako baš čeka na tog liječnika, teško doći na red bez novca", kao i s ostalim djelatnicima Kardiokirurgije.

– Što se tiče istrage, jasno je da je istraga tajna i ne mogu govoriti o konkretnom djelu. No, moram odlučno demantirati navode i napise o tome da je u postupanju liječnika, odnosno moga klijenta, došlo do bilo kakvog propusta u vremenu i načinu operacije – kazuje odvjetnik Ljubičić.

Te svoje navode nam dalje pojašnjava.

– Nije točno da je liječnik operater na bilo koji način zakasnio s operacijom, a posebice stoga što je predoperativnu kardiološku obradu pacijenta obavljao sasvim drugi odjel, na koji je pacijent primljen pri dolasku u bolnicu. Prilikom vršenja kardiološke medicinske obrade, na rezultate te obrade ni na koji način nije mogao niti je utjecao kardiokirurg koji je poslije operirao pacijenta – kazuje odvjetnik Ljubičić.

Naš sugovornik kaže kako je pacijentu tijekom operativnog zahvata utvrđena sasvim druga dijagnoza.

– Prilikom operacije, dakle, kada je, kako bi se medicinskim rječnikom reklo, pacijent došao na operacijski stol, pacijentu je utvrđena sasvim druga dijagnoza u odnosu na onu koja je postavljena prigodom kardiološke obrade, što će vjerojatno potvrditi i obdukcija koja je provedena. Stoga, pripisati da je liječnik odugovlačio s operacijom jednostavno nije točno, a sve drugo će biti utvrđeno tijekom istrage. Na kraju moram istaknuti da je moj klijent pred sucem istrage dao vrlo aktivnu obranu i da je negirao počinjenje kaznenog djela – zaključuje odvjetnik Vinko Ljubičić.

Kako neslužbeno doznajemo, u slučaju Ivice Adžaipa bila je riječ o vrlo zahtjevnom operativnom zahvatu, u kojemu se pacijentu doslovno spašavao život.

O ovom mučnom događaju, za mišljenje i stav smo upitali i Hrvatsku liječniku komoru (HLK) te smo od njih, odnosno od njihove glasnogovornice Smiljane Škugor-Hrnčević, dobili i pisani odgovor.

"Hrvatska liječnička komora oštro osuđuje bilo kakav oblik koruptivnog djelovanja u hrvatskom društvu, a posebice u zdravstvenom sustavu, u kojem takvi slučajevi stvaraju nepopravljivu štetu jer narušavaju povjerenje u odnosu između liječnika i pacijenta i stvaraju negativnu medijsku sliku o liječnicima.

Povodom informacije objavljene u medijima da je liječnik splitskoga KBC-a koji se dovodi u vezu s primanjem mita uhićen, očekujemo da o tome budemo službeno izviješteni od nadležnih tijela kako bi Komora mogla razmotriti i pokretanje postupka pred Časnim sudom Komore, sukladno odredbama Pravilnika o disciplinskom postupku.

S obzirom na detalje konkretnog slučaja, činjenicu da o navedenom postupanju policije i Državnog odvjetništva nismo službeno izviješteni te da nismo zaprimili nikakvu pritužbu, prijavu ili zahtjev za pokretanje disciplinskog postupka, u ovom trenutku ne možemo iznositi dodatne komentare dok se ne utvrde dodatne činjenice ili zaprime dodatna saznanja vezana uz navodno postupanje liječnika zaposlenog u KBC-u Split.

Poštivanje odredaba Kodeksa medicinske etike i deontologije obveza je za sve liječnike, koji su dužni svoj posao obavljati stručno i etički besprijekorno, bez iskorištavanja pacijenta ni emotivno, ni tjelesno ni materijalno.

Primanje materijalne ili bilo koje druge koristi iz liječničkog rada, kao i uvjetovanje zdravstvene usluge darom, protivno je odredbama Kodeksa i predstavlja disciplinsku povredu zbog koje se, ako se išta dokaže, odnosno utvrdi krivnja, liječniku može izreći disciplinska mjera u skladu s Pravilnikom o disciplinskom postupku Komore.

Komora je u prethodnim slučajevima u kojima je liječnicima pravomoćnom sudskom presudom bila utvrđena krivnja za djelo primanja mita provela postupak pred Časnim sudom Komore radi utvrđivanja njihove nedostojnosti u obavljanju liječničke djelatnosti te su takvim liječnicima bile izrečene disciplinske mjere sukladno odredbama Pravilnika o disciplinskom postupku. Policija i Državno odvjetništvo dužni su obavijestiti Komoru o svim postupcima koje vode protiv liječnika", piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 18:40