IZBORI

Ofenziva šefa HNS-a: planira pobjedu u pet velikih gradova

Ivan Vrdoljak pokreće izbornu nacionalnu pretkampanju u kojoj se planira fokusirati na Zagreb, Dubrovnik, Osijek, Čakovec i Rijeku
 Darko Tomas / HANZA MEDIA

Hrvatska narodna stranka i njezin predsjednik Ivan Vrdoljak pokreću izbornu nacionalnu pretkampanju u kojoj se planiraju fokusirati na pobjede u pet velikih gradova, a to su Zagreb, Dubrovnik, Osijek, Čakovec i Rijeka.

Izborni cilj

Intenziviranje kampanje mjesec dana prije prvog kruga lokalnih izbora nije ništa neobično, međutim, znakovita je odluka prema kojoj su u HNS-u odlučili kako među birače neće ići zajedno sa SDP-ovim kandidatima, nego samostalno. I to iako u približno sedamdeset posto županija i važnih gradova, ove dvije stranke nastupaju u koaliciji, doznaje se u vrhu HNS-a.

“Izborni cilj je dokazati kako je na lokalnoj razini HNS treća najjača stranka u Hrvatskoj. Puno toga nam ide u prilog - na dvama posljednjim izborima naši kandidati osvojili su 100, a onda 140 tisuća preferencijalnih glasova, mobilizirali smo 40.000 naših članova, i sada slijedi nacionalna pretkampanja, koja će trajati do 1. svibnja. Zatim dolazi završni dio kampanje, ali niti tada se ne predviđaju zajednički nastupi Vrdoljaka i Davora Bernardića, osim, možda u Gradu Zagrebu”, kaže član Predsjedništva HNS-a.

Štoviše, od pet spomenutih sredina, HNS-ovi kandidati suprotstavit će se SDP-ovim, u Dubrovniku, Rijeci i Čakovcu. U Osijeku zajednički kandidat je Ivica Vrkić, a u Zagrebu to je Anka Mrak Taritaš, koju su u SDP-u podržali isključivo jer nisu imali vlastitog kandidata koji bi uspio ući u drugi izborni krug. S druge strane, za SDP su Rijeka i Čakovec strateški važni gradovi, ali Vrdoljak je odlučio suprotstaviti svoje kandidate tamošnjim gradonačelnicima, Vojku Obersnelu i Stjepanu Kovaču.

Rejting stranke

“Ovo je dobra odluka, a to dokazuje podatak kako je u svega mjesec dana podrška Željku Bukši, našem kandidatu za gradonačelnika Rijeke, skočila sa 1 na 6 posto. Što se tiče Čakovca, ondje naš župan Matija Posavec sigurno zna zbog čega idemo s Ljerkom Cividini, kao protukandidatkinjom Stjepanu Kovaču”, ispričala je osoba iz najbližeg kruga Ivana Vrdoljaka.

U razgovoru koji smo vodili jučer, Posavec također nije napao SDP, no objasnio je kako HNS želi provjeriti rejting stranke i dodao kako vjeruje u pobjedu:

“U Čakovcu očekujemo dvostruko više vijećnika nego ih sada imamo, a Ljerka Cividini, koja je pročelnica Županijske uprave za ceste, ući će u drugi krug gradonačelničkih izbora. Želimo korektne odnose sa SDP-om, ali HNS ima drukčiju razvojnu strategiju Međimurja i Čakovca, i zato samostalno idemo na izbore”, objasnio je Posavec.

Doznajemo kako će temeljni naglasak u kampanji biti teza kako su najrazvijeniji gradovi i županije, upravo tamo gdje je na vlasti HNS, kao i mikro-sredine, od Pirovca u Dalmaciji do Ivanca u Hrvatskom zagorju.

Prije tri mjeseca u Hrvatskoj narodnoj stranci definirali su novu strategiju s ciljem uzimanja dijela biračkog tijela SDP-a. U HNS-u su procijenili kako više nema potrebe da budu SDP-ov junior partner, i gdje god mogu, odlučili su preuzeti glasove dosadašnjih socijaldemokratskih birača, i tako iskoristiti probleme u kojima se nalazi najjača opozicijska stranka nakon odlaska Zorana Milanovića. Iako je uskoro Vrdoljak u neformalnom razgovoru za Jutarnji list rekao kako je svjestan da njegova stranka ne može imati podršku kakvu ima SDP, u HNS-u se, kao što je sada vidljivo, pokušavaju distancirati od socijaldemokrata.

Svjetonazor

Među ostalim, planira se redovito naglašavanje međusobnih svjetonazorskih razlika i isticanje kako je HNS liberalna, a SDP lijeva stranka. To vjerojatno neće povući previše birača, ali u HNS-u su procijenili kako će im donijeti glasove urbanih, gradskih birača. Koji često glasaju za SDP-ovu listu, što pokazuje da i jedni i drugi idu na isto biračko tijelo.

Ivan Vrdoljak želi barem ponoviti rezultate posljednjih lokalnih izbora iz 2013., kada je HNS dobio 11 gradonačelnika, 19 njihovih zamjenika i 3 župana te 6 zamjenika, i došao na poziciju treće političke snage u državi. Repriza ovih rezultata definitivno bi emancipirala HNS u odnosu na SDP, a to jest cilj Vrdoljakove ekipe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:32