NEDJELJOM U DVA

OGNJEN KRAUS KOD STANKOVIĆA 'Danas neki mladi ustaštvo doživljavaju kao punk, pobunu protiv sustava, to je zato što o tome nisu učili'

 Damir Krajač / CROPIX

Predsjednik Židovske općine Zagreb Ognjen Kraus gostovao je u ovotjednom izdanju HRT-ove emisije Nedjeljom u dva. Obilježavanje zločina u Jasenovcu, odnos države prema antifašizmu i položaj Židova u Hrvatskoj bile su neke od tema emisije. Lraus je na početku rekao da je zadovoljan današnjom komemoracijom u Jasenovcu i onim što je na toj komemoraciji rečeno, ali je razočaran malim brojem ljudi.

Također smatra kako bi o Jasenovcu trebalo više educirati mlade, ali i odrasle koji o tome nisu učili u školi jer, kako je kazao, "u udžbenicima iz devedesetih NDH nije bila prikazivana kao zločinačka tvorevina".

- Treba reći istinu o Jasenovcu, ona se zna. U njemu je ubijeno više od 80 tisuća ljudi, od toga više od 20 tisuća djece - po rasnim zakonima NDH. Hrvatska treba učiniti isto što i Njemačka, donijeti zakone koji se trebaju provoditi. Treba napraviti katarzu i očistiti povijest. Razlika je kad se zločin dogodi prema rasnim zakonima kao u NDH i kad se u to uključe djeca, kazao je Kraus.

Smatra da NDH i Jugoslavija nisu isti sustavi.

- Pod krinkom totalitarnih sustava se izjednačavaju NDH i Jugoslavija, što je greška. Nikad se ne spominju zločini u NDH da se ne spominju totalitarni sistemi, rekao je.

Tako je komentirao i činjenicu da danas neki mladi 'ustaštvo' doživljavaju kao 'punk' tj. pobunu protiv sustava.

- To je zato što o tome nisu učili, a protiv toga nema ni represije, kazao je.

U prilog tome je spomenuo i odluku Vijeća za suočavanje s prošlošću.

Ognjen Kraus, koji je profesionalno ugledni liječnik urolog i kome povijest nije prioritet, kazao je kako se treba 'okrenuti budućnosti, ali treba priznati i poštovati ono što je bilo'.

- Morate znati da većina ljudi koji su u logorima proživjeli užase, nisu nikad dobili nikakvo obeštećenje, a ustaše koji su se vratili dobili su penziju, dodao je.

Kazao je i kako se za vrijeme Jugoslavije, između 1948. i 1952. polovica Židova koji su preživjeli - morala odreći državljanstva i imovine, nakon čega im je imovina oduzeta, pa je vraćena pa onda opet oduzeta. Govoreći o povratu imovine danas, kazao je kako Hrvatska nije nasljednica NDH, a zakon je najrigorozniji prema preživjelim Židovima od kojih su ostali 'ostaci ostataka' - 'od 25 tisuća Židova u Hrvatskoj je preživjelo njih nešto manje od 4 tisuće'.

- Situacija u Hrvatskoj je gora i postala je ksenofobna početkom kampanje Kolinde Grabar-Kitarović i Tomislava Karamarka, kazao je Kraus.

Naveo je kao primjer postrojavanja stranke i Dražena Keleminca i 'prosvjed u Savskoj protiv Mirjane Rakić'. Složio se da desnica jača diljem Europe, a to je trebalo zaustaviti jasnom reakcijom.

- Pokušava se u ovom momentu nešto napraviti i to pozdravljam, ali postoji strah starije generacije koja je već to prošla, dodao je.

Sa zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem relativno dobro surađuje. Sve je dobro počelo Muzejem tolerancije, ali smatra da bi u Zagrebu trebao postojati spomenik žrtvama NDH - Romima, Srbima, Židovima i Hrvatima koji su imali drukčije mišljenje, kao i muzej žrtava holokausta. Netočnom je nazvao informaciju da se on protivi izgradnji sinagoge na mjestu gdje je bila stara sinagoga.

- Naš plan je unutar centra napraviti manju 'memorijalnu sinagogu', jer je Židova ostalo malo i sinagoga kakva je bila nije racionalno rješenje, zaključio je Kraus.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 01:27