INTERVJU

OGORČENA ISPOVIJEST MILANKE OPAČIĆ 'Tužna sam, vrh stranke ništa ne radi, samo traži ostavke, ne predlaže rješenja, nitko nas više neće'

Razgovarali smo s Milankom Opačić, saborskom zastupnicom SDP-a koju je vrh njezine stranke odlučio smijeniti s funkcije potpredsjednice Sabora
 Boris Kovacev / CROPIX
Kako je izgledao sastanak Kluba zastupnika, neki kažu da je bilo mučno?

- Tužna sam jer to je loše za stranku koja je bila predvodnik demokratskih procesa u Hrvatskoj. Kada sam rekla da je HDZ u posljednje vrijeme demokratičniji od nas, doživjela sam napade, ali neki drugi su zazivali veliku koaliciju s HDZ- om, ne ja. U ovom trenutku kod nas nema mjesta za one koji kritički govore o stanju u stranci. To je predsjednik i rekao na Klubu - da zbog toga što smo Mirando i ja zatražili njegovu ostavku, nemamo više njegovo povjerenje.

Kako se sada osjećate zbog toga? Jeste li ogorčeni?

- Od prvog dana sam tu, 27 godina sam sudjelovala u izgradnji SDP-a. Žao mi je što se stranka, nažalost, okrenula nekim drugim vrijednostima od onih koje smo dosad mi u SDP-u njegovali. Podsjećam, Zlatko Komadina je četiri godine bio član Predsjedništva i prije svake sjednice je davao izjave i one su uglavnom bile kontra svih odluka Predsjedništva. Svaki mjesec je imao presice u Rijeci, s kojih smo mi slušali kritike na račun vodstva stranke; čovjek nije sankcioniran. Imali smo i sada dva člana Predsjedništva, od koji je jedan pozivao da Bernardić ne bude kandidat za premijera, dok se drugi s pojedinim članovima Predsjedništva razračunavao. Ni oni nisu sankcionirani. Očito postoje dvostruki kriteriji.

Koji su bili argumenti onih koji su glasali protiv odluke?

- Upozoravali su, uglavnom, da se ne može kažnjavati zbog verbalnog delikta i zbog toga što je netko izrazio mišljenje.

Koja je vaša najvažnija zamjerka sadašnjem vodstvu?

- Prije svega podjela. Stranka je bila i prije podijeljena, ali oni su to dodatno produbili. Jedan mudar predsjednik ne bi u to ulazio kad zna kakvo je stanje u Klubu i ne bi ga dodatno dijelio. Drugo, rezultati lokalnih izbora jako su loši za stranku i to se vidi sada kad treba sastaviti vijeća. Vidi se da je u većini mjesta to nemoguće, mi smo izgubili koalicijski potencijal i imamo sredine u kojima više nitko s nama ne želi koalirati. Na državnoj razini smo stranka koja stalno stoji na 21-22 posto upravo zbog toga što se ništa ne radi. Rukovodstvo je orijentirano isključivo na negativno ponašanje, stalno se traže ili ostavke u Vladi ili ostavke unutar stranke, ništa se konstruktivno ne radi, ni za jedan problem građana nismo iznijeli konstruktivan prijedlog rješenja. Naše biračko tijelo okreće se drugim strankama, a mi na 20 posto postajemo potpuno irelevantni.

Dobro, ali s druge strane niste bili toliko kritični prema Milanoviću, koji je izgubio gotovo sve izbore?

- Da, ali prije toga podigao je stranku na 35 posto i mi smo došli na vlast. Imali smo čvrstu Vladu, prema tome, neki su porazi bili rezultat nepopularnih reformi koje smo provodili, ali koje su zemlju izvukle iz krize, što se sada vidi. U posljednjoj kampanji bilo je nesmotrenosti koje su otjerale dio birača, a ljudi koji su za to zaslužni danas su najbliži suradnici Bernardića. Pod Zoranovim vodstvom, stranka je krenula uzlazno i u četiri godine odradili smo mandat i napravili velik posao za Hrvatsku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 00:42