MISTERIJ PRIJAVE

OGORČENI AKADEMIK PAAR NAPAO MINISTARSTVO 'Nisu me htjeli u timu za kurikulum, kažu da sam nekompetentan!' Ministarstvo: 'Pa nije se ni prijavio'

- 2011. U FOTOGRAFIJAMA CROPIX-A - Zagreb, 180311.Press konferencija Ureda za upravljanje u hitnim situacijama na temu "Nuklearna opasnost za grad Zagreb". Na konferenciji su sudjelovali akademik Vladimir Paar, Mladen Vrtar te procelnik Ureda Pavle Kalinic.Na slici: Vladimir Paar.Foto: Dragan Matic / Cropix
 Dragan Matic / CROPIX

Akademik Vladimir Paar, nekada veliki promicatelj važnosti obrazovanja i znanosti u Hrvatskoj, a sada najglasaniji kritičar započete kurikularne reforme, tvrdi da se osobno prijavio na javni natječaj za članove tima za reformu - stručnih skupina za izradu predmetnih kurikuluma, nakon čega je od Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta primio odbijenicu.

Želio je sudjelovati u izradi nove reforme, no to mu, tvrdi, nije omogućeno.

- Javio sam se i dobio negativan odgovor s obrazloženjem da sam nekompetentan - tvrdi Paar, prozivajući ekspertni tim za kurikularnu reformu “za odabir samo njima pogodnih”.

Nakon detaljne provjere svih prijavljenih na javne pozive u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta, Paarova tvrdnja pokazala se netočnom: prijavu, tvrde u Ministarstvu, sigurno nije poslao.

- Prijava akademika Paara nije stigla ni u elektronskom niti u papirnatom obliku za bilo koji od raspisanih poziva vezanih uz reformu. Da je i dobio odgovor na prijavu, u njemu sigurno ne bi pisalo da je nekompetentan jer na taj način ne komuniciramo - odgovara Staša Skenžić, pomoćnik ministra znanosti.

No, akademik to ne priznaje.

- Znam da sam prijavu poslao sa svim potrebnim dokumentima, definitivno sam se javio i definitivno dobio negativan odgovor. A još je važnije da je prijavu poslao i akademik Stanko Popović koji je sigurno veći ekspert od mene. I on je dobio isti odgovor - nije primljen jer nije kompetentan - uvjerava akademik Paar.

Nakon novog zahtjeva Ministarstvu za provjeru prijave akademika Popovića, Staša Skenžić razjašnjava misterij s prijavama: akademici Paar i Popović definitivno se nikada nisu prijavili niti na jedan poziv za skupine predmetnih kurikuluma.

Istina je da je akademik Popović poslao prijavu vezanu uz sasvim drugi natječaj, onaj iz listopada 2014. za javni poziv za predlaganje kandidata za članove Sektorskog vijeća odgoj, obrazovanje i sport. A taj poziv, kažu u Ministarstvu, nema apsolutno nikakve veze s pozivima raspisanim za kurikularnu reformu.

- Akademici su se očito zabunili, miješajući javne pozive vezane uz kurikularnu reformu i one za HKO - komentiraju u Ministarstvu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 00:29