ONEČIŠĆENJE

OGORČENI BROĐANI NA BURNOM SASTANKU U SABORU O KONTAMINIRANOJ VODI 'Jadno, sramotno i žalosno da ne znamo zašto nam djeca umiru!'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 10.04.2018. u 16:57

Danijel Soldo / CROPIX

Na saborskom Odboru za zdravstvo i socijalnu politiku u utorak je nakon trosatne tematske sjednice "Koliko je ugroženo zdravlje stanovnika u Slavonskom Brodu?" zaključeno kako bi se u idućem razdoblju, dok se ne utvrdi uzrok onečišćenja vode na tom području, trebalo češće uzorkovati i analizirati sastav vode, a podatke redovito dostavljati gradonačelniku koji bi obavještavao građane.

Također, upozoreno je da bi Zavod za javno zdravstvo Brodsko-slavonske županije na svojim internetskim stranicama trebao redovito i ažurno objavljivati rezultate svih mjerenja. Naglašeno je i da bi problem zagađenja zraka koji je jedan od najzagađenijih u Europi zbog rafinerije u Bosanskom Brodu, te ponekad doseže i razinu od 40 puta više od dopuštenog, trebalo rješavati na razini državnih institucija dviju zemalja.

Uz predstavnike građanskih udruga, sjednici su nazočili i predstavnici ministarstava zdravstva, zaštite okoliša i energetike, HZJZ-a, ZJZ BPŽ-a, Hrvatskog zavoda za toksikologiju i antidoping, Građanske inicijative za čisti zrak, Brodsko ekološko društvo-BED, pučkog pravobraniteljstva. Ivana Smolčić Jerković iz udruge "Brodske mame" ustvrdila je da su zagađenje zraka i vode "namjerno iseljavanje Slavonije i Slavonskog Broda" te predstavnicima vlasti poručila "nemojte nas lagati, dajte nam informacije".

"'Jadno, sramotno i žalosno' tri su riječi koje mi se motaju po glavi, osjećam se bespomoćno i izigrano", kazala je Smolčić Jerković, istaknuvši da je sramotno to što nigdje nema podataka i istraživanja o incidencijama raka. "Jadno je i žalosno da nemamo podataka zašto naša djeca umiru", istaknula je, dodavši da je u mjeseca dana troje djece iz Slavonskog Broda umrlo u Klaićevoj. Koliko će ih tek biti za deset godina, zapitala je, poručivši da se to mora prevenirati. Sve je počelo još 2008. godine, 2015. krenuli su raditi akcijski plan, a mi još uvijek nikakvih podataka nemamo, što je sramotno, zaključila je.

Gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara istaknuo je da su u trenutku onečišćenja vodocrpilišta zbog čega je oko 90 000 stanovnika ostalo bez pitke vode sve institucije koje su trebale zaštititi građane Slavonskog Broda zakazale jer se incident dogodio 28. ožujka, a nužne radnje su poduzete tek 30. kada je i javnost obaviještena o ekološkom incidentu.

Očekivali smo promptnu reakciju iz Zagreba, ali tek smo naknadno, u večernjim satima, dobili informaciju da nam je velika koncentracija ugljikovodika u bunarima, rekao je Duspara. Umjesto da nas zaštitite, vi nas prozivate, a neke su institucije maksimalno iskoristile politiku, iako je uopće nije trebalo uključivati, dodao je.

Premda je voda od jučer u Slavonskom Brodu proglašena zdravstveno ispravnom, Duspara kaže da mu ljudi danas ne vjeruju i pitaju mogu li djeca piti vodu. "Kome da vjerujemo? Očekivali smo da na vrijeme saznamo kako je došlo do zagađenja vode, a ne da se sve zataškava", rekao je Duspara, zapitavši kako je moguće da tako velike koncentracije ugljikovodika nestanu za dva dana.

"Brođani očekuju da nas više ne truju, a država ima mehanizme da učini nešto", zaključio je gradonačelnik Slavonskog Broda.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak rekao je da je činjenica da je u Brodsko-slavonskoj županiji najveća incidencija raka, za muškarce je tu najviša stopa, a za žene niža, što po njemu pokazuje da je riječ o drugim rizičnim čimbenicima, a ne o okolišnima.

Državni tajnik Ministarstva zaštite okoliša Mario Šiljeg ustvrdio je da je osim zagađenja vode bilo i zagađenja medijskog prostora gdje je svatko govorio što mu je palo na pamet. "Zbog provođenja istrage ne možemo isključiti nijedan izvor zagađenja, sve je moguće, pa tako i da je nešto stiglo naplavnim vodama", kazao je, dodavši: "Ljudi, izašli smo na teren čim smo dobili obavijest, nismo ništa skrivali".

Najavio je da će uskoro predstaviti registar emisije onečišćujućih tvari po pojedinim područjima.


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo