OKO LOBORA

OGORČENI ZAGORCI PROGOVORILI O UŽASU KOJI IM TEČE IZ SLAVINA Vratila sam se s posla, krenula djetetu napraviti kašicu, a ono što je izašlo iz pipe...

 zagorje.com

Kad se u srijedu u poslijepodnevnim satima apelom "Voda nije za piće!" oglasio Zagorski vodovod, ali i policija koja je zaprimila desetke poziva o smrdljivoj vodi iz slavina, u Zagorju je nastala panika. Na teren su odmah izašle sve nadležne službe, voda je uzorkovana, a policija traga za zagađivačem po Loboru jer je više od 10.000 kućanstava na "udaru" zagađene vode.

Upravo se tamo, pričaju mještani, na vodozaštitnom području prve zone strogog režima zaštite, prethodni dan "prevrnuo kamion natovaren trupcima čiji vlasnik u šumi na Ivančici ima zakupljeno područje za izvlačenje drva, a u tom prevrtanju iz njega je iscurila nafta koja je zagadila potok Reku".

Načelnik PU krapinsko-zagorske Darko Car, unatoč nizu spekulacija, ističe da "ne može baratati činjenicama kako je prevrnuti kamion uzrok onečišćenja jer su policijski izvidi još uvijek u tijeku, sva saznanja provjeravaju i čekaju se analize svih uzoraka poslanih na analizu". Budući da voda, koja se još uvijek ispire, do daljnjeg nije za piće po preporuci Stručnog povjerenstva za vodu namijenjenu ljudskoj potrošnji, već se može koristiti samo za pranje, kuhanje i slično, korisnici Zagorskog vodovoda ne biraju riječi ogorčenja.

- Vratila sam se s posla, krenula djetetu napraviti kašicu, a iz pipe je užasno smrdjelo. Nešto između smrada benzina i trulih jaja. Nazvala sam susjedu koja mi je rekla da osjeti isto i da su neki već zvali policiju. Odmah je krenula priča o šumskim kradljivcima kojima se izjalovio plan krađe pa su u strci zagadili potok jer im se kamion pokvario. Potom je sumnja bila bačena na poduzetnika iz Cetinovaca koji se legalno bavi trupcima. Ne znam što misliti. Uz potok ide cesta na vrh. Idemo često autima, pa ulazimo u šumu brati gljive gdje redovno srećemo razne traktore i kamione. Uvijek po šumi ima ljudi - priča nam stanarka Lobora.

Njezina susjeda otkriva kako je u lokalnoj trgovini nestalo flaširane vode za piće pa su organizirali veću dostavu vode iz veće trgovine u Zlataru jer imaju i puno životinja o kojima brinu.

- Ne bih rekao da je situacija zabrinjavajuća. Bila je riječ o povećanoj koncentraciji ugljikovodika neugodna mirisa, pretpostavlja se da je negdje na potoku iznad Lobora došlo do onečišćenja. Uzrok još nije detektiran, a pretpostavlja se da je riječ o nafti ili nečemu sličnom - osvrnuo se na zagađenje ministar zaštite okoliša Tomislav Ćorić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 19:30