NEVRIJEME

OGROMNA OLUJA DIVLJALA DALMACIJOM Orkanski vjetar rušio stabla i stupove, uzburkano more bacalo brodove na obalu, stiglo 130 dojava o nasukavanjima

 
lijevo: Zadar; desno: plaža Kašjuni u Splitu
 Luka Gerlanc / CROPIX, Tom Dubravec / CROPIX

Nevrijeme s jakim udarima vjetra pogodilo je u noći s petka na subotu splitsko područje i Dalmaciju te izazvalo rušenje stabala na kopnu i nasukavanje plovila na moru.

Jaki udari vjetra između 22 i 24 sata dostizali su brzinu i od 40 čvorova što je na srednjodalmatinskom dijelu Jadranskog mora stvaralo velike valove koji su nasukavali plovila, rekli su Hini u Pomorskom meteorološkom centru Split.

Nacionalna središnjica za traganje i spašavanje na moru zaprimila je oko 130 dojava o nasukavanju plovila, a te su dojave uglavnom stizale od osoba na tim plovilima ili očevidaca, ali nema informacija o ozlijeđenima ili stradalima, rekao je dežurni u toj središnjici.

Na splitskom i solinskom području vjetar je lomio i čupao stabla koja su padala po prometnicama, a na više mjesta su stabla padala na parkirana vozila i oštetila ih, rekli su u centru 112 u Splitu.

Dodali su da su na više mjesta od siline vjetra padali na tlo i električni stupovi, a na trogirskom je području bilo privremeno nestajalo i struje.

Čitatelj Slobodne Dalmacije javio je da su samo kod Lovišća na Šćedru nasukane četiri jedrilice, dok je splitski list od drugog čitatelja dobio dramatične video snimke s Krapnja koje svjedoče koliki je metež na tom otoku izazvalo nevrijeme.

Portal Dalmacija danas javlja da je u Centru 112 u petak navečer zaprimljen rekordan broj poziva građana ovog ljeta. Nagli dolazak nevremena iznenadio je mnoge, tim više jer se u niti jednom upozorenju nije nagovještavala mogućnost udara vjetra iznad 100 km/h. Ne samo da su se dogodili udari preko 100 km/h, nego je u okolici Splita bilo udara do 148 km/h, navodi ovaj portal.

FOTOGALERIJA: Oluja izbacila jedrilice na plažu Kašjuni u Splitu

Iz Ravnateljstva Civilne zaštite priopćili su da je više električnih stupova porušeno zbog čega je više naselja na području Trogira ostalo bez opskrbe električnom energijom. Primljeno je i nekoliko dojava vezano za nasukavanje plovila. Prema informacijama Vatrogasnog operativnog središta, na području Splitsko-dalmatinske županije vatrogasci su imali 42 tehničke intervencije. Bez struje je jedno vrijeme bio dio korisnika na trogirskom području i dio potrošača u Kaštelima.

Nevremena je bilo i u Zadarskoj i Šibensko-kninskoj županiji odakle također stižu prizori nasukanih brodica.

FOTOGALERIJA: Nevrijeme u Zadru uzrokovalo nasukavanje jedrilice

Županijski Centar 112 Zadar i Županijski centar 112 Šibenik zaprimili su brojne pozive građana i turista. Zabilježeno je 65 događaja, a od toga 12 događaja se odnosilo na traganje i spašavanje na moru. Primljeno je više dojava vezanih za nasukavanje raznih tipova brodova i jedrilica na području Molata, Silbe, Velog Iža, Pašmana, grada Zadra i Biograda, a uzrokovanog jakom neverom. Bilo je dojava o srušenim stablima na prometnice, oštećivanju telefonskih i električnih stupova kao i problema u opskrbi električnom energijom na području grada Zadra i grada Paga te u naseljima Turanj, Sv. Filip i Jakov, Posedarje i Poličnik. Prema informacijama Vatrogasnog operativnog središta na području Zadarske županije vatrogasci su imali 36 tehničkih intervencija.

Prije Dalmacije, nevrijeme je poharalo i Istru. Županijski centar 112 Pazin i Županijski centar 112 Rijeka zaprimili su više od dvije stotine dojava građana i turista. Najviše dojava primljeno je s šireg područja Poreča, Rovinja Vrsara, Pule i Funtane.

Zabilježeno je više desetaka događaja, a uglavnom se radilo o rušenju stabala i granja na prometnice (Poreč, Vrsar Mugeba, Musalež, Flengi, Krnica, Labin), oštećivanju telefonskih i električnih stupova (Poreč, Rovinj, odmaralište Valbandon, Marsovo Polje, Špadići), poplavljivanju ulica (Pula).

Zabilježeno je i oštećivanje nekoliko osobnih vozila (Rovinj, AC Orsera, AC Valkanela, odmaralište Valbandon) te nasukavanje nekoliko jedrilica (AC Orsera).

Prema informacijama Vatrogasnog operativnog središta na području županije vatrogasci su imali 51 tehničku intervenciju.

Bez električne energije bilo je šire područje Barbana, dio Novigrada te dio Poreča. Kvarovi su otklonjeni do 3 sata u noći na subotu. Bez opskrbe električnom energijom još su potrošači na području Oprtlja i Loborike. Uklanjanje istih očekuje se u prijepodnevnim satima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 13:37