APSURDI

OKRUGLI STOL O RIBOLOVU U LONJSKOM POLJU Lokalci ne smiju loviti ribu, moraju je kupovati u trgovačkim centrima

 Dragan Matić / CROPIX

Ako u Parku prirode Lonjsko polje želite pojesti smuđa ili šarana ulovljenog u ovom slivu pet rijeka, može vam se dogoditi da ste u zakonskom prekršaju.

Ugostitelji koji nude odmor ne mogu loviti ribu tradicionalnim alatima i pokazivati taj lov turistima, a pogotovo ne posluživati ribe ulovljene u parku. Ribu moraju kupovati na okolnim ribarnicama ili trgovačkim centrima iako je oko njih ima u izobilju.

Na ovaj paradoks su upozorili čelnici Javne ustanove Park prirode Lonjsko polje, gradonačelnik Novske Marin Pilepić i europarlamentarka Marijana Petir, koja je jučer organizirala okrugli stol na temu novog Zakona o slatkovodnom ribarstvu.

Naime, tradicijski ribolov u Lonjskom polju proglašen je kulturnim nematerijalnim dobrom rješenjem Ministarstva kulture RH od 3. 5. 2008. godine, no u postojećem Zakonu o slatkovodnom ribarstvu te nacrtu novog Zakona tradicijski ribolov nije reguliran.

- To je u suprotnosti s idejom da lokalno stanovništvo treba živjeti u suživotu s prirodom i imati koristi od Parka prirode koji im treba biti “dodana vrijednost” za njihova poljoprivredna gospodarstva i seoski turizam - rekla je Marijana Petir.

Nakon rasprave zaključeno je kako će se uputiti inicijativa ministru poljoprivrede Tomislavu Tolušiću kako bi se novim Zakonom omogućio tradicijski ribolov stanovnicima na takvim područjima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 06:49