PROMJENE

OLAKŠANJE U ISTRI Županijski od Nacionalnog stožera dobio zeleno svjetlo za modificirani sustav izdavanja ePropusnica

 CROPIX

Nakon što je istarski Stožer civilne zaštite bio uporan oko traženja olakšica vezano za izdavanja ePropusnica u smislu da se izdaju za 7 područja u Istri, to im je udovoljeno.

To znači da će se ubuduće propusnice izdavati za Puljštinu, Poreštinu, Rovinjštinu, Bujštinu, Buzeštinu, Pazinštinu i Labinštinu, odnosno gradove i općine koje gravitiraju policijskim postajama s tog područja.

Građani s tih područja tražit će onda propusnice samo ako žele ili na neko drugo područje, primjerice iz Pule u Rovinj i slično. Unutar tih sedam područja propusnice neće biti potrebne.

- Ne znam kada će se službeno to uvesti. Više ćemo znati sutra, kazao nam je Dino Kozlevac, načelnik Stožera civilne zaštite Istarske županije.

Dodao je da se u suradnji i koordinaciji sa Stožerom civilne zaštite Republike Hrvatske radi se na operacionalizaciji članka 28. Zakona o civilnoj zaštiti Republike Hrvatske, kojom će više jedinica lokalne samouprave potpisati Sporazum o zajedničkoj koordinaciji obavljanja poslova i aktivnosti na svojem integriranom području.

Ustrojit će Koordinaciju Stožera civilne zaštite s tog područja i koordinirano djelovati u mjerama i aktivnostima na suzbijanju epidemije koronavirusa (COVID-19), u okviru Stožera civilne zaštite Istarske županije.

To će omogućiti, prilagodbom nacionalnog sustava e-Propusnica, slobodno kretanje građana unutar područja jedinica lokalne samouprave koje su potpisale zajednički Sporazum. Činjenica je da će se na taj način umnogome olakšati kretanje mnogih Istrana na posao, ali i po gorivo, ili odlazak u poštu ili banku jer ima jako puno malih općina koje to nemaju.

A i primjerice samo kilometar od Pule su mjesta poput Pješčane Uvele koja je u sastavu Općine Medulin, ali prirodno gravitira Puli. Takvih slučajeva je puno. No, to nije jedini problem. Primjerice, nisu bili usklađeni sustavi HZMO-a i ePropusnica. Na to nam je ukazao jedan pulski knjigovođa koji kao opunomoćitelj u ePoreznoj svojim certifikatom izdaje ePropusnice za svoje komitente.

- Bilo je kašnjenja između HZMO-a i sustava e-Propusnica. Radnici koji su bili prijavljeni i evidentirani u sustavu HZMO-a po tri-četiri dana nisu mogli dobiti ePropusnicu jer je taj sustav davao grešku da radnik nije prijavljen.

Dva slučaja sam imao i za oba je bio isti problem. Srećom nakon nekog vremena su povezali podatke i e-Propusnice su izdane. Nije to neki veliki problem, ali s ovakvim kaznama nije baš potrebno da ljudi ispadnu krivi, kazao nam je ovaj knjigovođa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:01