SUKOB INTERESA

OMEJEC 'Još nisam dobila presudu, ali mi je neprihvatljivo da novinari prije mene raspolažu informacijama o predmetu u kojem sam stranka u postupku'

 Davor Pongracic / CROPIX

Bivšu predsjednicu Ustavnog suda Jasnu Omejec zamolili smo da prokomentira vijest koju je objavio Jutarnji list - da je Visoki upravni sud i pravomoćno odbio njezinu tužbu protiv odluke Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

Podsjetimo, Povjerenstvo je u rujnu 2017. ustanovilo da Omejec nakon 6. lipnja 2016., kad je otišla s čela Ustavnog suda, nije imala pravo šest mjeseci primati naknadu u visini dužnosničke plaće jer je imala ugovor o povratku na staro radno mjesto na zagrebačkom Pravnom fakultetu. Povjerenstvo je odlučilo, a Visoki upravni sud i pravomoćno potvrdio da je nakon odlaska s Ustavnog suda imala pravo na najviše dvije dužnosničke plaće, a da je četiri naknade - od kolovoza do prosinca 2016. - primila nezakonito. Ustanovljeno je i da je rješenje za šest plaća Omejec sebi potpisala sama, zadnjeg dana mandata.

U pisanom odgovoru Omejec ističe da pravomoćnu presudu još nije dobila te da je nije našla ni na Portalu sudske prakse, ni igdje drugdje na internetu. “Vaša informacija je prva i jedina koju sam o toj navodnoj presudi primila. S mogućom negativnom presudom znam se nositi, ali mi je apsolutno neprihvatljivo da vi kao novinarka prije mene raspolažete informacijama o predmetu u kojem sam stranka u sudskom postupku. To je daleko od bilo kakve države utemeljene na vladavini prava”, odgovorila je Omejec.

Nije odgovorila na naše pitanje namjerava li podići ustavnu tužbu protiv pravomoćne presude, a ustavna tužba je još jedini pravni lijek koji joj stoji na raspolaganju.

Povjerenstvo je u rujnu 2017. najavilo da će o svojoj odluci u slučaju Omejec obavijestiti i nadležno Državno odvjetništvo. Glasnogovornica Povjerenstva Martina Jurišić rekla nam je, međutim, kako Povjerenstvo još uvijek nije uputilo dopis DORH-u s obzirom na to da je Omejec podnijela tužbu protiv odluke Povjerenstva, pa su čekali ishod upravnog spora.

Bivša predsjednica Povjerenstva Dalija Orešković na Facebooku je objavila da se odgovornost za ovaj slučaj širi i na aktualnog predsjednika Ustavnog suda Miroslava Šeparovića koji je na tu dužnost izabran nakon Jasne Omejec. Orešković tvrdi da je Šeparović kao predsjednik Ustavnog suda bio dužan obustaviti isplatu nezakonitih naknada Jasni Omejec.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 00:38