NEDJELJNI ISTRAŽUJE

ON JE NUSRET, KRALJ ROMA 'Imao je svoje ljude u policiji koje je nagrađivao, on je pismen i elokventan, svakih par minuta netko bi mu kucao na vrata'

 
 Željko Puhovski/Ranko Šuvar / Cropix

- Kuća Nusreta Seferovića je uvijek puna. U kući je smješteno nekoliko udruga, vrtić za djecu romske populacije, udruga branitelja romske populacije... Stalno netko dolazi, traži savjet, pomoć, pa i pomoć oko dokumenata... - opisuje atmosferu u Seferovićevoj u zagrebačkom Kozari boku njegov odvjetnik Mario Gerstner.

Seferović je, naime, predsjednik udruge Unija Roma Hrvatske, koji je protekli tjedan uhićen u akciji u kojoj je privedeno tridesetak ljudi što ih se sumnjiči za izradu hrvatskih putnih isprava za neke od pripadnika krim miljea iz Srbije i Crne Gore. Policijski istražitelji su u suradnji s USKOK-om mjesecima tajno nadzirali upravo Seferovića, pa i njegovu kuću, a sumnjiče ga kao organizatora 19-eročlane grupe krivotvoritelja, koji su ishodili lažne hrvatske osobne iskaznice, putovnice i vozačke dozvole uglavnom pripadnicima srpskog i crnogorskog podzemlja.

- Nećemo se žaliti na odluku o pritvoru jer bismo samo odugovlačili postupak, budimo realni - rekao nam je Seferovićev odvjetnik Gerstner.

Svog klijenta, inače, opisuje kao osobu na koju su se mnogi pripadnici romske populacije oslanjali za pomoć, savjet, podršku.

Snalažljiv s financijama

- Seferović je pismen, elokventan, završio je tri razreda srednje škole, aktivan je u udrugama, stalno je nekome nešto radio, pa mnogima i pomagao - kaže nam njegov odvjetnik Gerstner. Seferovića su u kuloarima nazivali “kraljem Roma”, a na njegovoj kućnoj adresi u zagrebačkom Kozari boku prijavljen je čitav niz udruga, pa i dječji vrtić. Na toj adresi se, osim vrtića i same Unije Roma, nalazi i Udruga romskih dragovoljaca i veterana Domovinskog rata, Udruga žena unije Roma Hrvatske, Vijeće romskih udruga Hrvatske te ured Nogometni klub Crni biseri.

Zagreb, 180416.
Nepoznati pocinitelj bacio je nocas bombu na zgradu Djecjeg vrtica za romsku nacionalnu manjinu i sjediste udruge Roma Hrvatske na zagrebackoj Pescenici. 
Na fotografiji: Nusret Seferovic.
Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX
Željko Puhovski / CROPIX
Na fotografiji: Nusret Seferović

U zemljišnim knjigama kao vlasnik te čestice upisana je Republika Hrvatska - Javno vodno dobro u općoj uporabi - pod upravljanjem Hrvatskih voda. Vidljiva je u zemljišnim knjigama zabilježba predlagatelja brata Nusreta Seferovića “radi upisa provedbe rješenja o izvedenom stanju na nekretnini”, ali taj prijedlog je odbačen. Riječ je, naime, o kući u kojoj djeluje i spomenuti vrtić za djecu romske populacije, a i nekoliko udruga, čije poslove je sad preuzela, govori nam odvjetnik Gerstner, Seferovićeva sestra.

- Ona je sad preuzela posao s udrugama, a i oko vrtića - kaže odvjetnik Gerstner.

Iako se saborski zastupnik Veljko Kajtazi, koji je predstavnik romske nacionalne manjine, protekli tjedan ogradio od Seferovića, rad njegovih udruga podržavale su, čini se, zagrebačke gradske vlasti.

- Šokiran sam, jer nemam nikakvih informacija oko toga - izjavio je pred novinarima Kajtazi, dodajući da Seferović nije bio aktivan u romskoj zajednici.

- Možda je nešto prije i radio i bio uključen, ali unazad devet godina, otkako sam ja saborski zastupnik, sigurno nije. Tako da ja nisam bio ni u doticaju, ni u razgovoru niti na sastancima s njim - izjavio je Kajtazi.

Međutim, snalažljiv je, čini se, Seferović bio i u pronalasku financija za te udruge, te već godinama blisko surađuje sa zagrebačkim gradskim vlastima koje su podržavale njegov rad, pa osim što su ove godine dali financijsku potporu za rad vrtića, uključili su njegovu udrugu, kao partnera, i u projekt “Postani aktivan Rom/kinja i Zaposli se - PARIZ”, čija je vrijednost 1,3 milijuna kuna w (bespovratnih sredstava).

Zagreb, 271119.
Kozari bok
Uhiceno vise osoba zbog falsificiranja dokumenata.
Foto: Ranko Suvar / CROPIX
Ranko Šuvar / CROPIX

Projekt je, naime, odobren u okviru ideje “Podrška socijalnom uključivanju i zapošljavanju marginaliziranih skupina”, a sufinanciran je sredstvima Europskog socijalnog fonda. Cilj projekta je svakako plemenit, a to je potaknuti motiviranost, stručnu osposobljenost i zapošljivost 50 nezaposlenih Roma/kinja kroz osnaživanje te uključivanje u verificirane programe stručnog usavršavanja. Nositelj projekta je Grad Zagreb, a njegovi partneri su Obrtničko učilište, Udruga Roma Zagreb i Zagrebačke županije te Seferovićeva Unija Roma Hrvatske. Projekt je počeo u travnju ove godine, a traje do studenoga 2020. godine.

Istodobno je Grad Zagreb ove godine dodijelio financijsku potporu u visini od 410 tisuća kuna udruzi Unija Roma Hrvatske predvođenoj Seferovićem, i to za provedbu programa u romskom vrtiću “Cefferino Jimenez Malla - centru znanja, ravnopravnosti i integracije”.

Jednokratna pomoć

Taj zaključak o odobravanju jednokratne financijske potpore je potpisao zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, a donesen je na temelju javnog poziva za podnošenje prijava koji je bio objavljen u veljači ove godine. Povjerenstvo za dodjelu jednokratnih financijskih potpora utvrdilo je tada da Seferovićeva udruga ispunjava uvjete propisane pozivom, a odredbom članka 33. stavka 2. Pravilnika o financiranju udruga iz proračuna Grada Zagreba određeno je da gradonačelnik Grada Zagreba odlučuje o odobravanju jednokratne financijske potpore na prijedlog gradskog upravnog tijela.

Zagreb, 270313.
U toku je privodjenje vece skupine osumnjicenih za krivotvorenje novca u Drzavno odvjetnistvo u Gajevoj ulici.
Na fotografiji: privodjenje osumnjicenih.
Foto: Ranko Suvar / CROPIX
Ranko Šuvar / CROPIX
Na fotografiji: privođenje osumnjičenih

Povjerenstvo je utvrdilo da Unija Roma Hrvatske zadovoljava sve uvjete, a gradonačelnik Bandić donio je zaključak o potpori u iznosu od 410.000 kuna. Dvije godine ranije je gradonačelnik Bandić također Seferovićevoj Udruzi odobrio jednokratnu financijsku potporu u visini od 159.500 kuna za podmirenje troškova kupnje vozila za prijevoz djece korisnika programa u dječjem centru. Udruga Nusreta Seferovića, dakle, opstaje na donacijama Grada Zagreba, a u registru udruga vidljivo je da Unija Roma Hrvatske uredno posluje. Svake godine prijavljuje prihode, a račun im nije u blokadi, te je 2018. godine imala troje zaposlenih, kako se navodi na financijskim servisima. Prihodi im se od 2015. godine, kreću oko 350 tisuća kuna godišnje, dok je Udruga 2014. godine prijavila čak 521.200 kuna. Prošle godine, 2018., Udruga je, primjerice, prijavila ukupni prihod od 385.600 kuna, a zaposleni su imali prosječnu plaću od oko 3606 kuna.

U dokumentima Udruge navodi se da je njezin cilj “očuvanje etničko-nacionalnog i kulturnog identiteta romske nacionalne manjine, zalaganje za ravnopravan položaj Roma u pravnom, političkom, obrazovnom i socijalnom smislu s ostalim građanima...”. I dok se Seferović s jedne strane bavio Udrugom, vrtićem, zapošljavanjem pripadnika romske populacije, s druge strane je, kako su utvrdili istražitelji, bio okupiran i sređivanjem dokumenata za pripadnike kriminalnog miljea. Jutarnji list je već ovih dana pisao da su policijski istražitelji u suradnji s USKOK-om mjesecima tajno nadzirali dvije organizirane skupine krivotvoritelja od kojih je jednu predvodio, kako sumnjaju istražitelji, upravo Seferović. Do tih saznanja istražitelji su došli jer su slušali telefone potencijalnih sumnjivaca, organizirana je i fizička tajna pratnja, a ujedno su korišteni i svi dostupni materijali o njihovim kontaktima i postupcima, poput izlista telefonskih kontakata, snimki videonadzora s raznih lokacija, kao i informacije o njihovu kretanju po baznim stanicama u čijem su se dometu našli njihovi mobilni uređaji.

Zagreb, 271119.
Kozari bok
Uhiceno vise osoba zbog falsificiranja dokumenata.
Foto: Ranko Suvar / CROPIX
Ranko Šuvar / CROPIX

Veze u policiji

Istražitelji su detektirali da je Seferoviću, kako je Jutarnji list pisao, i njegovoj ekipi aktivno pomagalo petero osumnjičenika koji su radili u MUP-u RH, dvoje policijskih službenika i troje upravnih referenata zaposlenih na šalterima za izdavanje dokumenata.

Jedna od njih je Senka Staroveški, službenica za odnose s javnošću PU karlovačke, koju se tereti da je za Seferovića obavljala provjere u Informacijskom sustavu MUP-a za ciljane osobe te da je tu “uslugu” naplaćivala navodno najmanje 200 eura po provjeri.

Navodno je takve provjere obavljala uz pomoć kolega u PU karlovačkoj, pravdajući im to potrebama njezinih redovnih zadataka u svojstvu službenice za odnose s javnošću Ureda načelnika PU karlovačke.

Usto, Staroveški je, prema optužbi, a kako je ovih dana pisao Jutarnji list, bila važna karika i u postupku ishođenja lažnih dokumenata, preuzevši brigu da ne dođe do komplikacija, zajedno s referenticom u PP Vojnić. Za nadzor nad procesom odobrenja zahtjeva predanih u PP Sesvete Seferović je zadužio tamošnju referenticu, koju je također, kako ih se tereti, novčano nagrađivao, a glavna je karika u “centrali” u Petrinjskoj ulici u Zagrebu do odlaska u mirovinu bio također zaposlenik MUP-a.

Jutarnji list je već pisao da je taj djelatnik, prema tvrdnjama istražitelja, išao na ruku Seferovićevim klijentima do te mjere da je umjesto njih ispunjavao potrebne obrasce, potpisivao se, pa čak i stavljao vlastite otiske prstiju. Kako doznajemo, istražitelji raspolažu i videosnimkama zaprimanja određenih spornih zahtjeva za izdavanje osobnih iskaznica na kojima se jasno vidi kako taj referent umjesto naručitelja lažnih dokumenata stavlja otiske svojih prstiju na traženo mjesto. Istražitelji su također zabilježili kako on izrađene osobne iskaznice za neke klijente osobno predaje Seferoviću...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 00:59