BIROKRATSKA KALVARIJA

On je prvi koji je legalizirao divlju gradnju: Derutnu šupu je platio 30.000 kuna!

Polak je šest mjeseci obilazio razne šaltere i triput okupljao susjede radi potpisivanja
 Hrvoje Jurčić/PODRAVSKI LIST

KOPRIVNICA - Stjepan Polak iz Draganovca kod Koprivnice prvi je u Hrvatskoj platio naknadu za legalizaciju objekta. Izdvojio je 8000 kuna za naknadu, a cijeli iznos legalizacije popeo se na čak 30.000 kuna za ukupno 51 nelegalni kvadrat.

Proces je trajao punih šest mjeseci i kada bi morao sve ponovno napraviti, Polak odmah odgovara: “Nema teorije!”.

Riječ je o kući koja je građena prije 1968. godine u vlasništvu njegove punice, ali je u međuvremenu dograđena i napravljena je drvena šupa u dvorištu.

Po novom još skuplje

- Najprije smo morali izvaditi uvjerenje da je kuća uvedena u katastar i gruntovnicu, što nas je stajalo 300 kuna. Slijedilo je sastavljanje ugovora o legalizaciji stambene građevine kod projektanta i geodeta, koji su izmjerili građevinu i napravili arhitektonski snimak.

To smo platili 7000 kuna, a da smo radili kasnije po novom zakonu, platili bismo oko 10.000 kuna - rekao je Stjepan Polak.

Plaćanje na rate

Slijedila je izrada izvješća o utvrđivanju međa za koje su svi susjedi koji omeđuju njihovu kuću morali potpisati da se slažu s utvrđenim međama kako bi se dobio konačni geodetski elaborat.

Zatim su u koprivničkom Zavodu za prostorno uređenje opet svi ti susjedi morali potpisati da su suglasni s utvrđenim stanjem.

Zbog utvrđivanja stambene zone Polak je morao izvaditi potvrdu o prebivalištu vlasnika kuće. Za dobivanje građevinske dozvole i legalizaciju potrebno je još platiti vodni i komunalni doprinos.

Vodni doprinos za 147,55 kubika iznosio je 2200 kuna, a komunalni doprinos, koji se plaća Gradu, bio je pet puta skuplji - 11.800 kuna.

- Tek kad sam i to napravio, imao sam sve uvjete za izračunavanje famozne naknade za zadržavanje.

Iako su nam na početku svi govorili da će ona biti maksimalno 1000 kuna, kad sam vidio iznos od 8000 kuna skamenio sam se. Srećom, u Gradu su susretljivi pa omogućuju plaćanje na rate - rekao je Polak.

Zatvaranje kruga

No, ni to nije sve. Za potpuno legalnu građevinu Polak je i treći put morao dobiti potpise susjeda koje je zatim predao u Upravnom odjelu za prostorno uređenje.

Nakon što je sve bilo u redu, dobio je rješenje o izvedenom stanju koje se nosi u katastar da se uvede i ponovno se vraća istom Upravnom odjelu od kojega je došlo.

Tek tada je cijeli proces gotov i nelegalna je građevina postala legalna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 18:24