LIJEVA KOALICIJA

'ON NAM VIŠE NE KORISTI, ALI REALNO, I NE ŠTETI!' SDP se ipak neće odreći HSS-a i Kreše Beljaka: 'Kad sam vidio tu naslovnicu, šokirao sam se!'

 
Na fotografiji: Davor Bernardić, Krešimir Beljak
 Damjan Tadić / CROPIX

Koalicija SDP-a i HSS-a nije dovedena u pitanje ni nakon što se pokazalo da je predsjendik HSS-a Krešo Beljak ipak novinaru Večernjeg lista govorio kako je ispipavao bi li Most koalirao sa SDP-om.

- Beljak je bombarder. On nam više i ne šteti, ali niti ne koristi. Ljudi su prihvatili da se od njega može svašta očekivati. Da je kojim slučajem Beljak umjesto Davora Bernardića izjavio za Jandrokovića da je rektalni alpinist, to nitko ne bi niti primijetio - kaže osoba iz vrha SDP-a i napominje da je predsjednik njegove stranke Bernardić razgovarao s Beljakom te da je šef HSS-a reterirao.

- Kad sam na naslovnici dnevnih novina vidio da je SDP nudio koaliciju Mostu, bio sam šokiran, jer mi to nikada nismo namjeravali. No, mi držimo HSS jer je bio korektan i nije prihvatio HDZ-ovu ponudu da uđe u vlast, nego je ostao u oporbi. Mi to honoriramo - nastavio je naš sugovornik, napominjući kako je svjestan da bi se stvari lako mogle promijeniti kada bi Beljak otišao s čela HSS-a. Nije siguran da njegovi današnji suradnici ne bi odmah prešli na stranu HDZ-a.

Prema dogovoru SDP-a i HSS-a, u njihovoj koaliciji, koju su nazvali Restart, a u njoj će još biti HSU, Snaga i Glas, HSS će imati tri ulazna mjesta. Riječ je o drugoj izbornoj jedinici, u kojoj bi se trebao kandidirati Beljak, zatim o petoj, u kojoj bi ulaznu poziciju uzeo Davor Vlaović, te o šestoj izbornoj jedinici, u kojoj bi HSS na prolazno mjesto najvjerojatnije stavio Željka Lenarta.

U koalicijskom sporazumu nisu, međutim, precizirana imena koja će biti na listi, nego je dogovoreno koja će stranka dobiti koje mjesto, a stranci ostaje da sama odabere kandidate.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 17:00