SIGURNOST DJECE

OPASNI ŠKOLSKI IZLETI AUTOBUSOM Samo u jednom hrvatskom gradu obavljaju se provjere jesu li vozači pijani te jesu li vozila za djecu ispravna

 
 Željko Šop / CROPIX

Mogu li roditelji biti sigurni da njihovu djecu, kada idu na izlet, prevoze savjesni vozači u ispravnim autobusima?

Koncem prošlog mjeseca osnovnoškolci sa zagrebačkog Medveščaka išli su na izlet u Vukovar. Kretalo se rano ujutro autobusom. No, vozač koji je došao po njih u 4.45 sati imao je 0,87 promila alkohola u krvi. Policija mu nije dozvolila vožnju, a autoprijevoznik je poslao drugog vozača koji je odvezao djecu na izlet.

U listopadu prošle godine učenici četvrtih razreda Osnovne škole Zapruđe u Novom Zagrebu išli su na izlet na Brijune. Policija je alkotestirala vozača autobusa i izmjerila mu prisustvo alkohola u kriv. Isključen je iz prometa, a djeca su čekala novog vozača s kojim su otišli na Brijune.

Lani u svibnju međimurski prometni policajci su u mjestu nedaleko od Čakovca zaustavili autobus koji je prevozio djecu. Vozaču je u podne izmjereno 0,98 promila alkohola. Policija ga je isključila iz prometa i prekršajno prijavila.

Dim iz motora

Početkom siječnja djeca s područja Garešnice prevozila su se u autobusu Čazmatransa. Vozač je u jednom trenutku primijetio dim u predjelu motora, zaustavio autobus, izveo učenike, a onda alarmirao policiju, vatrogasce i hitnu pomoć. Autobus je potpuno izgorio, ali nitko od učenika nije nastradao.

Koncem rujna prošle godine u Sinju se zapalio autobus u kojemu su u tom trenutku bila dva učenika i učiteljica. Vozač je, srećom, na vrijeme uočio dim, zaustavio autobus i izveo putnike.

Prošle godine u siječnju splitski srednjoškolci su autobusom išli u Švicarsku. Imali su nesreću da je autobus planuo i do temelja izgorio. Srećom, nitko nije stradao.

Sreće su imala i djeca iz autobusa koji se sredinom listopada prošle godine na Kliškoj cesti nedaleko od Splita sudario s drugim autobusom i osobnim automobilom. Vozačica osobnog automobila je smrtno stradala, no djeca iz autobusa nisu bila ozlijeđena.

- Početkom školske godine 2019./2020., MUP je obavilo pojačani nadzor autobusa koji učenike prevoze u posebnom linijskom prijevozu - kazali su u MUP-u.

Policija je tijekom 2019. godine nadzorom obuhvatila 2075 autobusa i utvrdila 96 prekršaja, uglavnom iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, Zakona o prijevozu u cestovnom prometu i Zakona o radnom vremenu, obveznim odmorima mobilnih radnika i uređajima za bilježenje u cestovnom prometu.

Utjecaj lijekova

Među propisima koji se odnose na prijevoz djece u MUP-u ističu odredbe Zakona o sigurnosti prometa na cestama po kojima vozači ne smiju biti pod utjecajem alkohola, droga ili lijekova.

Postoji i posebni Pravilnik o ispunjavanju uvjeta za autobuse kojima se organizirano prevoze djeca i svaki takav autobus mora imati i Potvrdu o ispunjavanju tih uvjeta.

Uz to se Pravilnikom o izvođenju izleta, ekskurzija i drugih odgojno-obrazovnih aktivnosti izvan škole koji je donijelo Ministarstvo znanosti i obrazovanja propisuje kako način prijevoza ne smije ugrožavati zdravlje ili sigurnost učenika.

Ravnatelj Prirodoslovne škole Vladimir Prelog Zlatko Stić kaže da je u lipnju 2018. godine pročelnik zagrebačkog Gradskog ureda za obrazovanje donio obavezu za sve zagrebačke škole da tri dana prije odlaska djece na izlet to prijave policiji.

- Postoji obrazac koji popunjavamo i u kojemu se navodi kada se kreće na izlet, kamo se ide, koliko djece ide i drugo. Pola sata prije odlaska dolazi policija i provjerava je li autobus primjeren za prijevoz djece, ima li pojaseve za vezivanje, jesu li ispravne gume i testiraju vozača na alkohol - kazao je Stić.

Donedavni ravnatelj Osnovne škole Dugave u Zagrebu Tomislav Cvitanović kaže da suradnja s policijom jako dobro funkcionira.

- Policija dolazi pred školu, pregleda svu dokumentaciju, autobus, a vozača testira na alkohol - kazao je Cvitanović.

Napominje da je imao slučaj da je agencija poslala autobus koji nije udovoljavao uvjetima za prijevoz djece.

Policija mu nije dozvolila da krene na put, a agencija je vrlo brzo poslala drugi autobus.

No, ravnatelj Srednje škole Vice Vlatkovića u Zadru Tihomir Tomčić prvi put je čuo za obavezu škole da se prije odlaska djece na izlet javi policiji.

- Mi ne zovemo policiju. Svaki autobus mora proći tehnički pregled jer u protivnom ne bi mogao sudjelovati u prometu. Mi do sada nismo imali nikakvih problema - kazao je Tomčić, napominjući kako je pravilo da se djecu na ekskurzije vozi u novim autobusima.

- Veći su problem autobusi koji prevoze djecu na redovnim međumjesnim linijama - kazao je.

posebni pravilnik Ravnatelj Osnovne škole Vladimir Nazor u Čepinu Ilija Pavić također ne zove policiju.

- Roditelji biraju agenciju koja organizira izlet. Do sada nismo imali nikakvih problema - kazao je.

Ni ravnateljica Osnovne škole Varaždin Karmen Hans-Jalšovec nije imala loše iskustvo. Također ne zove policiju, ali ističe da surađuju s poznatim agencijama s kojima od ranije imaju dobra iskustva.

Ministarstvo obrazovanja nije školama nametnulo obavezu da provjeravaju vozače, ali škole to mogu činiti.

- Sukladno članku 11. Pravilnika o izvođenju izleta, ekskurzija i drugih odgojno-obrazovnih aktivnosti izvan škole, za ostvarivanje izvanučioničke nastave koju organizira škola, odgovorni su učitelj voditelj, učitelj pratitelj i ravnatelj školske ustanove. U slučaju sumnje na alkoholiziranost, oni mogu pozvati policiju i zatražiti testiranje vozača na alkoholiziranost - kazali su nam u Ministarstvu znanosti i obrazovanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 05:04