PRENOSE KOMARCI

OPASNI VIRUS STIGAO I U ZAGREBAČKU ŽUPANIJU Groznica Zapadnog Nila potvrđena kod još dva pacijenta, evo kako se zaštititi od zaraze

AUTOR:
  • Jutarnji.hr

 • OBJAVLJENO:
 • 27.08.2018. u 13:01

 • Profimedia, UPPA News

  Zavod za javno zdravstvo Zagrebačke županije potvrdio je da je i na područje te županije stigao virus Zapadnog Nila.

  U kolovozu su na području Zagrebačke županije registrirane dvije osobe koje su oboljele od virusa Zapadnog Nila, a radi se o pacijentima iz Svetog Ivana Zeline i Dugog Sela, javlja Zagreb.info. Iz Zavoda pokušavaju letcima o zaštiti od komaraca koji taj virus prenose informirati građane. Naime, virus na ljude prenose zaraženi komarci, a izvor zaraze su velike ptice.

  Virus Zapadnog Nila u Hrvatskoj se prvi put pojavio 2012. godine, a od tada je zabilježeno ukupno 38 oboljelih i jedan smrtni slučaj. Evidentira se, međutim, samo manji dio zaraženih, jer je bolest u pravilu blaga i najčešće prolazi bez simptoma.

  Procjenjuje se da 80 posto zaraženih uopće nema simptome, a oko 20 posto razvije bolest s blažim simptomima nalik prehladi ili gripi - povišenu temperaturu, glavobolju, bol u mišićima i zglobovima, mučninu i povraćanje.

  Teški oblici groznice pogode oko jedan posto zaraženih, a tada se, kako virus zahvaća središnji živčani sustav, u pravilu razvije meningitis ili encefalitis.

  Groznica Zapadnog Nila u Hrvatskoj je do sada potvrđena na još četiri osobe u Osijeku i Karlovcu.

  Izdvajamo