IZAZIVA OVISNOST

OPASNO LJUBIČASTO PIĆE Mladi od sirupa protiv kašlja rade drogu, a na društvenim mrežama natječu se tko će podnijeti veće doze paracetamola

 Twitter/YouTube

Kodein, prometazin, dekstrometorfan i drugi naoko bezazleni sastojci lijekova protiv kašlja i alergija među mladima se sve češće koriste kao ključni sastojak za samostalno 'miksanje' tzv. rekreativnih droga. Jedna od takvih, 'Purple Drank' ili ljubičasto piće, u opticaju je među adolescentima već nekoliko godina, a dobiva se miješanjem sirupa protiv kašlja u većim dozama od dozvoljenih, i sokova poput Spritea, piše Novi list.

Francuska Nacionalna agencija za sigurnu primjenu lijekova i medicinskih proizvoda (ANSM) upozorila je farmaceute i druge zdravstvene djelatnike na ponovnu učestalu pojavu takvih pripravaka, koje su kao rekreativnu drogu kreirala djeca starija od 12 godina i adolescenti u kućnoj radinosti, a sastoje se od kodeina i prometazina, bilo u obliku sirupa, komprimiranih oblika ili drugih peroralnih otopina. Kodein je opijat indiciran za djecu iznad 12 godina i odrasle za liječenje kašlja ili boli, a prometazin antihistaminik koji se primjenjuje za liječenje alergijskih reakcija i kod povremene nesanice. I Paracetamol, jedan od najsigurnijih lijekova, nažalost se sve više zlorabi među mladima koji se na društvenim mrežama u videosnimkama natječu tko će podnijeti više predozirane količine paracetamola.

Povodom tog upozorenja, Hrvatsko farmaceutsko društvo (HFD) pozvalo je Ministarstvo zdravlja, javnost i stručnjake da se suprotstave liberalizaciji prodaje bezreceptnih lijekova i dostave takvih lijekova na kućnu adresu, jer to smatraju rizičnim za zlouporabu lijekova kao rekreativne droge.

Uporaba ove droge se širi među mladima, a prema izvješću Komisije za sedative i psihotropne lijekove iz rujna 2015. godine, pojedine reperske grupe i sportaši promicali su ovaj pripravak, navode u Hrvatskom farmaceutskom društvu. Iz francuske su agencije apelirali na ljekarnike da prijave sve sumnjive zahtjeve, ali i slučajeve ovisnosti ili zlouporabe ovih lijekova koji bi mogli dovesti do hospitalizacije. Opisani simptomi uključuju pospanost, nemir, zbunjenost ili delirij i generalizirane napadaje, piše Novi list.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 19:37