RASCJEPKANA DESNICA

Opća tučnjava na skupu desničara: Svađa članova Hrasta završila šaketanjem i krađom računala

Počelo je prepucavanjem, a završilo tučnjavom, otimanjem računala i optužbama za malverzacije

Hrast, politički pokret za uspješnu Hrvatsku, koji je u prosincu prošle godine predstavljen kao nova snaga na desnici, neslavno je propao u srpnju na sjednici Predsjedništva Hrasta: počelo je verbalnim, a zatim i fizičkim obračunom u kojemu je deblji kraj izvukao član Predsjedništva Željko Tomašević.

Intervenirala i policija

Na mjesto obračuna stigla je i policija, a nakon incidenta, predsjednica Željka Markić, kako optužuju pojedinci iz pokreta, sa svojim je pristašama iz stranačkih prostorija odnijela kompjutore i još neke aparate, čime je početak kapitulacije najnovijeg desničarskog pokreta u Hrvatskoj obilježen i otimačinom zajedničkih pokretnina. Prema priči koju prenosi Hrvatski list, verbalni i fizički obračun počeo je kada je predsjednica Hrasta Željka Markić pokušala zatvoriti sjednicu Predsjedništva i održati je samo s njegovim članovima. Sjednicu je nastavila Neda Prosoli, a predsjednica Markić tada je u prostorije pozvala predsjednika Hrvatske republikanske zajednice Marija Marcosa Ostojića i predsjednika udruge Macelj Antu Šimića, koji su napali ozlijeđenog Željka Tomaševića. U incident su se upleli i predsjednik Grozda Ladislav Ilčić te povjesničar Josip Jurčević, obojica članovi Hrasta koji su otprije u nategnutim odnosima. Ilčić zamjera Jurčeviću što je osnovao Hrvatski hrast, a onda i Hrvatski plamen sa Zvonkom Bušićem. Jurčević kaže da su Ilčićeve primjedbe neopravdane, a trzavice i neslaganja u Hrastu opravdava time što je riječ o ljudima iz različitih udruga.

Svađa među udrugama

Jurčević ide i korak dalje pa Ilčića, Željku Markić i Krešimira Miletića optužuje i za financijske malverzacije, a ističe i kako su tučnjavu na Predsjedništvu započeli i organizirali predstavnici katoličkih udruga koji se bave - obiteljima. Predstavnik obiteljskih udruga u Hrastu Krešimir Miletić ne slaže se s Jurčevićevim izjavama i uvjeren je da je povjesničar Jurčević sve “zakuhao” kada se nije uspio ubaciti u hijerarhiju Hrasta. Unatoč svemu, u Hrastu se nadaju grandioznim izbornim rezultatima koje bi trebali postići u suradnji s HSP-om dr. Ante Starčević Ruže Tomašić te HČSP-om.

Rascjepkana desnica

Josip Jurčević, s druge strane, uvjeren je kako od saveza s pravaškim strankama nema ništa. Rascjepkana krajnja desnica očito je propustila još jednu priliku za okupljanje i zajednički izlazak na izbore.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:38