BILATERALNI RAZGOVORI

OPERACIJA SPAŠAVANJA TURISTIČKE SEZONE Na naše nabrojnije goste u ovom trenutku ne možemo računati, ali vrlo je izgledno da nam stižu susjedi

 
 CROPIX

Njemačko ministarstvo vanjskih poslova predložilo je saveznoj vladi zaključak o produljenju preporuke građanima da ne putuju u inozemstvo najmanje do 14. lipnja, a nakon toga bi Njemačka sa susjedima u EU razmotrila eventualno ukidanje preporuke, prenosi Hina informacije iz njemačkih medija.

To nije dobra vijest za Hrvatsku, u koju ljeti dolazi najviše gostiju iz Njemačke i oni su po brojnosti i po potrošnji na prvome mjestu.

Ograničenja

Der Spiegel navodi da je preporuka produljena kako njemački turisti ne bi ponovno zaglavili negdje u inozemstvu, pa bi njihovo Ministarstvo vanjskih poslova moralo organizirati repatrijaciju.

Naime, s početkom pandemije čak 250.000 Nijemaca nalazilo se u inozemstvu, a kako je sav promet bio zaustavljen i granice zatvorene, Vlada je za njih organizirala povratke i to platila 50 milijuna eura.

Ministar vanjskih poslova Heiko Maas upozorava da savezna vlada ne može ponoviti takvu kampanju povratka.

Der Spiegel piše da će u sljedećim tjednima neke zemlje - posebno one koje su jako ovisne o turizmu i imaju nisku stopu zaraze poput Austrije, Grčke, Hrvatske - vjerojatno ukinuti ograničenja ulaska, a u Europi se raspravlja o bilateralnim dogovorima među državama.

Njemački ministar vanjskih poslova i austrijski kancelar Sebastian Kurz kažu kako bi ublažavanje mjera trebalo biti dogovoreno na razini Europske unije, ali budući da epidemiološka situacija u svim državama nije ista, Maas ne isključuje mogućnost i posebnih bilateralnih međudržavnih dogovora.

S druge strane, u Hrvatsku bi mogli doći slovenski turisti. Hrvatski ministar turizma Gari Cappelli sastao se jučer sa slovenskim ministrom za gospodarski razvoj i tehnologiju Zdravkom Počivalšekom, a obje su strane na sastanku izrazile želju da dvije države surađuju kad je riječ o turističkim putovanjima. Slovenski ministar napomenuo je da slovenski državljani u Hrvatskoj u vlasništvu imaju čak 110.000 nekretnina, pa bi im se trebalo omogućiti da posjete svoje ljetne rezidencije.

Optimistični

- U Sloveniji smo optimistični glede mogućnosti barem djelomičnog uspostavljanja prekograničnog turističkog prometa između naše dvije zemlje, barem u kasno ljeto i po posebnim uvjetima zdravstvene zaštite - rekao je Počivalšek.

Ministar Cappelli je, pak, napomenuo da su gosti iz Slovenije jedni od najvjernijih i najbrojnijih u Hrvatskoj.

- Aktivno razgovaramo o mogućnostima otvaranja granica, kao i o načinima da osiguramo sve potrebne mjere i procese kako bi slovenski građani mogli provesti odmor u Hrvatskoj. Posebno smo se osvrnuli i na slovenske građane koji imaju nekretnine i pokretnine u Hrvatskoj te pokušavamo pronaći rješenja za njihov dolazak do svojeg vlasništva uz poštovanje svih propisanih epidemioloških mjera.

Zajednička nam je želja pokrenuti međusobne turističke tokove kada okolnosti to budu dozvoljavale, a želimo i iznaći načine za osiguranje najviše razine zdravstvene zaštite hrvatskih i slovenskih građana prilikom moguće turističke razmjene - istaknuo je Cappelli.

Slovenci su naši najvjerniji gosti i na drugom su mjestu, odmah iza Nijemaca. Prošle godine u Hrvatskoj je ostvareno gotovo 1,6 milijuna dolazaka i gotovo 11 milijuna noćenja gostiju iz Slovenije.

Kada je o Talijanima riječ, iako je njihova zemlja teško pogođena zbog pandemije, njihov ministar kulture Dario Franceschini pozvao je jučer Talijane, ali i strane turiste da dođu tijekom ljeta provesti godišnje odmore u Italiji.

Isti protokoli

Ministar je rekao kako je važno imati iste protokole i iste norme zaštite zdravlja svuda u Europi kako bi građani različitih zemalja EU mogli slobodno putovati, prenosi Hina.

Na tom planu Italija surađuje s Njemačkom, rekao je, zemljom “koja ima najviše turista koji dolaze u Italiju”.

- Ali o kakvom se turizmu radi kada se, primjerice, u restoranu ili pizzeriji može istovremeno naći samo nekoliko osoba - upitao se i rekao da će učiniti sve što može kako bi se “povećao broj stolova na vanjskom prostoru”.

Više od 80 posto infekcija koronavirusom u Italiji koncentrirano je u Lombardiji, Pijemontu, Emiliji Romagni, Venetu i Liguriji.

Južne regije poput Sardinije, Kalabrije ili Molisea, kao i Umbrija u centru i Južni Tirol na sjeveru, imaju vrlo malo novih slučajeva, pa neki zastupnici traže da se barem te regije otvore za turizam.

Tražimo ili povrat avansa ili vaučere

Unija Potrošača Hrvatske zatražila je od Vlade da turistički vaučeri ne budu obvezni za potrošače, nego da oni mogu zatražiti puni povrat uplaćenih avansa za godišnje odmore, kako i Europska komisija preporučuje.

Također, svjesni da su vaučeri način da turističke tvrtke ne propadnu, traže da oni budu što privlačniji turistima koji su već uplatili svoja ljetovanja, tako da vrijede dvije godine, da se može izmijeniti i odredište, da budu prenosivi unutar obitelji ili prijatelja te automatsku nadoknadu na kraju razdoblja valjanosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 02:22