DOBILI STARE TEME

OPET DEBAKL NA DRŽAVNOJ MATURI Učenici pisali eseje na poništene teme: 'Koordinatori su im zaboravili dati nove'

Zbog 12 učenika u jednoj školi ipak se neće ponovno ponavljati esej iz hrvatskoj jezika za svih 40 tisuća maturanata
Osijek, 020209.Ucenici Trgovacke skole tijekom subotnje dopunske nastave na kojoj se ucenici strukovnih skola pripremaju za polaganje drzavne mature.Foto: Igor Sambolec / CROPIX
 Igor Sambolec / CROPIX

Dvanaest maturanata splitske Pomorske škole u četvrtak je pisalo esej iz hrvatskog jezika na teme koje su još prije dva dana "procurile" u javnost, no još se ne zna hoće li se u toj školi ponavljati ispit.

Koordinatori su u toj školi prilikom podjele eseja učenicima zaboravili podijeliti nove teme, pa ih je dio pisao "Mističan sonet" od A. G. Matoša, a drugi dio "Gospodu Glembajevi" od Miroslava Krleže.

Učenici su tek nakon što je završila državna matura, međusobno komentirajući, shvatili da nešto nije u redu i da su očito pisali stare teme.

Službenih informacija iz te škole nema, a po pričanju maturanata očito je da su pisali i poništeni ispit iz hrvatskog jezika. U školi im još nitko nije rekao hoće li biti ponavljanja ispita.

Pula: Petero osumnjičenih za krađu ispita pušteni na slobodu

Sudac istrage pulskog Županijskog suda u četvrtak je nakon ispitivanja na slobodu pustio trojicu 18-godišnjaka, 18-godišnjakinju i 43-godišnjakinju, osumnjičene da su iz pulske privatne gimnazije "Juraj Dobrila" ukrali ispite za državnu maturu.

Policija je svih petero privela u srijedu, a u četvrtak ujutro ih je nakon kriminalističkog istraživanja odvedela pritvorskom nadzorniku istarske Policijske uprave, nakon čega ih je saslušao i sudac istrage.

Kriminalističkim istraživanjem policija je utvrdila da su, nakon prethodnog dogovora, trojica 18-godišnjaka i 18-godišnjakinja, svi učenici privatne škole "Juraj Dobrila", 16. lipnja između 10 i 15,50 sati u školi u Ulici Ruže Petrović uzeli ključ prostorije u kojoj su bili zaključani ispiti. Potom su iz te prostorije ukrali dva ispita za državnu maturu i vratili ključ. Ukradene ispite potom su odnijeli 43-godišnjakinji, majci jednog od učenika koja je zapečaćene ispite otvorila, preslikala, te nakon toga i uništila.

Sumnjiči ih se da su počinili kaznena djela teške krađa te skidanja i povreda službenog pečata i znaka, dok je 43-godišnjakinja osumnjičena za pomaganje nakon počinjenja kaznenog djela.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 06:24