SUKOB KOLEGA

Opet promjena na čelu osječkog Prava, dekan prijavljen za plagiranje

 Vlado Kos / CROPIX

Sumnja na plagiranje trese osječki Pravni fakultet. Dekan toga fakulteta Boris Bakota prijavljen je sedmeročlanom Etičkom povjerenstvu osječkog Sveučilišta “Josip Juraj Storssmayer” zbog sumnje da je u koautorstvu sa studenticom kojoj je bio mentor plagirao znanstveni članak.

Riječ je o članku od dvadesetak stranica koji je pod naslovom “Reforma lokalne i regionalne samouprave s posebnim osvrtom na funkciju županije” objavljen u časopisu Pravni vjesnik, br. 2 iz 2011. Časopis izdaje Pravni fakultet u Osijeku. Aktualnog dekana za plagiranje je, kako doznajemo, prijavio netko od profesora toga fakulteta, a u prijavi ga tereti da je u spornom članku prepisao tekstove četvoro drugih autora.

Prijavio ga kolega

Prijava protiv Bakote potkraj prošle godine, kako neslužbeno doznajemo od sugovornika s osječkog Pravnog fakulteta koji s obzirom na to da postupak ocjene rada još traje ne žele biti imenovani, podnesena je fakultetskom Etičkom povjerenstvu. “Dio profesora našeg fakulteta smatrao je da taj slučaj treba rješavati fakultetsko Etičko povjerenstvo. Utvrdi li se da je doista riječ o plagijatu, časopis Pravni vjesnik obajavio bi ispriku čitateljima, a Boris Bakota bi podnio ostavku na funkciju dekana. Na taj način bi fakultet pokazao da je u stanju sam reagirati i sankcionirati slučajeve plagiranja. On je, međutim, takav prijedlog odbio, a i dio fakultetske uprave i profesora također su pružili otpor toj ideji. S obzirom na to da je riječ o dekanu, a ne samo profesoru, smatrali su da o prijavi protiv njega treba odlučivati Etičko povjerenstvo osječkog Sveučilišta. Fakultetsko Etičko povjerenstvo prijavu je proslijedilo sveučilišnom Etičkom povjerenstvu i odluku još čekamo”, kaže nam jedan od sugovornika s osječkog Pravnog fakulteta.

U iščekivanju odluke sveučilišnog Etičkog povjerenstva, Boris Bakota je ovog mjeseca odlučio podnijeti ostavku na dužnost dekana koja će stupiti na snagu 31. ožujka. Međutim, formalni razlog njegove ostavke, kako doznajemo, nije prijava za plagiranje, nego nešto drugo. Bakota je, naime, Fakultetskom vijeću predložio smjenu svoje suradnice, prodekanice za poslovanje i razvoj osječkog Pravnog fakulteta Jelene Legčević te imenovanje na njezino mjesto druge osobe.

Sukob na fakultetu

Bakota je zahtjev za smjenu Jelene Legčević obrazložio time što je fakultetsko Etičko povjerenstvo prodekanicu disciplinski kaznilo zbog toga što je u popisu znanstvenih radova pogrešno prikazala jedan rad. U slučaju Jelene Legčević, dakle, nije se radilo o plagiranju, nego o blažem kršenju Etičkog kodeksa. Fakultetsko vijeće koje čini pedesetak zaposlenih i studenata nije, međutim, podržalo njegov prijedlog pa je on nakon ishoda glasanja najavio ostavku. No sugovornici Jutarnjeg s toga fakulteta tvrde da je odbijanje njegova prijedloga za smjenu Jelene Legčević bio tek “okidač”, te da je stvarni razlog ostavke pad povjerenja zaposlenih u dekana nakon što je on prijavljen za plagiranje.

Kako se moglo dogoditi da fakultetski časopis objavi sporni znanstveni rad zbog kojeg je nekoliko godina poslije stigla prijava za plagiranje? “Za sve znanstvene radove koje časopis objavljuje obavlja se anonimna recenzija, što znači da recenzenti ne smiju znati čiji rad recenziraju niti autor smije znati tko su mu recenzenti. Podaci o tome poznati su samo uredništvu časopisa. Njegov rad recenzirala su dvojica profesora s drugog pravnog fakulteta. Ako se ispostavi da je članak doista plagijat, odgovorni su recenzenti koji su plagijat bili dužni uočiti”, kaže nam sugovornik s osječkog Pravnog fakulteta.

Prethodnik na sudu

Ostavka Borisa Bakote nije i prva afera vezana uz funkciju dekana na osječkom Pravnom fakultetu. Njegov prethodnik na toj dužnosti, profesor kaznenog prava Igor Bojanić također nije dočekao kraj dekanskog mandata, nego je 2014. morao podnijeti ostavku nakon što je u sudskoj nagodbi priznao krivnju u korupcijskoj aferi prodaje ispita na tome fakultetu. Igor Bojanić dobio je i otkaz na fakultetu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 03:47