RJEŠAVANJE KRIZE

OPORBA O VLADINIM GOSPODARSKIM MJERAMA 'Neke mogu biti i bolje. Već sad treba promišljati 'dan poslije', dakle o vremenu nakon pandemije'

Milorad Pupovac
 Davor Pongracic / CROPIX

Saborski klubovi pohvalili su u petak Vladin travanjski paket mjera pomoći gospodarstvu, poručuju kako ih treba brzo provesti i nadzirati kako bi se spriječile zlouporabe i manipulacije, a dio oporbenih drži da bi neke mjere mogle biti i bolje.

- Neke bi mjere trebale biti i trajne - kaže Božo Petrov (Most) i kao primjer navodi naplatu PDV-a tek po naplati računa, brisanje akontacije poreza na dobit, vraćanje olakšice na reinvestiranu dobit.

Ivan Lovrinović (Promijenimo Hrvatsku) referirao se na procjenu da će za spašavanje gospodarstva pogođenog pandemijom koronavirusa trebati 45 milijardi kuna, pitajući se odakle osigurati taj novac.

Lovrinović: Neka HNB upotrijebi 'helikopterski novac'

Lovrinović je od HNB-a zatražio da upotrijebi tzv. helikopterski novac, odnosno svim punoljetnim građanima uplati dva puta po dvije tisuće kuna, tumačeći kako sad ne smije pasti potrošnja i potražnja. Predlaže da se odmah pokrenu veliki javni radovi, ukine PDV na vodu, uvede poseban porez bankama i teleoperaterima.

Klubovi ističu da već sad treba promišljati "dan poslije", dakle o vremenu nakon pandemije.

- Vlada je u pravu kad ovim drugim setom mjera u fokus stavlja poljoprivredu - kaže Milorad Pupovac (SDSS) i napominje kako je važno promišljati i o infrastrukturnim objektima te ekologiji.

Vladine mjere su dobre i treba ih brzo provoditi, no nužan je i nadzor da se s njima ne manipulira i da ih se ne zloupotrebljava, poručuje Pupovac i dodaje kako nitko razuman nije protiv mogućeg rezanja plaća u javnom sektoru, ali i napominje kako istraživanja govore da uštede ne bi bile velike.

- Razumijem da su mjere skupe, ali nije da imamo izbora - ističe Anka Mrak Taritaš (Glas) i napominje kako, kad epidemija prestane, moramo odmah biti spremni za pokretanje gospodarskih aktivnosti.

Batinić: 'Odreći se svega što nije nužno i na državnoj i lokalnoj razini'

HNS-ov Milorad Batinić ističe kako se investicije moraju nastaviti, a potrebnim drži odricanje od svega što nije nužno, kako na državnoj, tako i na lokalnoj razini.

Batinić upozorava da se na lokalnoj razini može očekivati drastičan pad poreznih prihoda, a računa da se njegov Ivanec odrekao oko 10 posto takvih prihoda.

Klubovi iznose i sasvim konkretne prijedloge.

Most tako traži da država osigura bespovratna sredstva za male obiteljske tvrtke, samozaposlene, freelancere, da riješi "popucale" lance u poljoprivredi, stavi u funkciju 350 tisuća hektara svoje neobrađene zemlje.

Mrak Taritaš poziva da se razmisli kako pomoći kulturi te navodi kako je po njoj dostupnim informacijama HNK Split vanjskim suradnicima dužan oko tri milijuna kuna, a upozorava i da su stali programi psihosocijalne pomoći djeci i mladima itd.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 19:37