BURNO U SABORU

Oporba optužuje Vladu: Smjer kojim idete je korak napred u neoliberalni kapitalizam, u korist bankarskog sektora

Zagreb, 310512.Sabor.Dragutin Lesar predsjednik Kluba zastupnika Hrvatskih laburista - stranke rada odrzao je press konferenciju na temu "Gospodarsko-socijalna kretanja u Hrvatskoj".Foto: Davor Pongracic / CROPIX
 Davor Pongračić / CROPIX

ZAGREB - Zadali ste si rok da ćete državu oporavati u svibnju, pa u lipnju, zatim u rujnu, a sada ste sve odgodili za ožujak iduće godine. Ali smjer kojim idete, pa i ovim zakonom je korak naprijed u neoliberalni kapitalizam koji ide u korist bankarskog sektora – optužio je laburista Dragutin Lesar danas u Saboru vladajuće i Zakon o reprezentativnosti sindikata kojim će se između ostalog ukinuti vječno trajanje isteklih i raskinutih kolektivnih ugovora.

Zakon također definira koje uvjete sindikati moraju ispunjavati da bi bili reprezentativni i sudjelovali u pregovorima o Kolektivnim ugovorima i njihovom sklapanju. Oporbeni HDZ, Laburisti i HDSSB optužuju Vladu da Zakonom na taj način žele urušiti sindikalnu scenu. Dok Vlada objašnjava da Zakon ide u korist sindikalnog okupnjavanja te osnaživanje socijalnog dijaloga radi očuvanja socijalnog mira oporba tvrdi upravo suprotno.

- Ovo će biti smrt sindikalnog pokreta. Uvodite strukovne i tvorničke sindikate, odnosno žute sindikate jer valjda mislite da ćete se s njima lakše dogovoriti – kaže Lesar. S tim se slaže i HDSSB.

- Sindikalnu scenu sada želi spasiti neoliberalna Vlada – ironično kaže Zoran Vinković. HDZ se slaže da treba utvrditi reprezentativnost sindikata, ali ne na način kako to radi Vlada.

- Reprezentativnost se mora rješavati unutar sindikalne scene, a ne grubim nametanjem od strane Vlade – kaže Đuro Popijač.

Lesar se protivi namjeri Vlade da ukine produženu primjenu pravnih pravila iz KU te tvrdi kako zakonom Vlada poručuje da su radnici višak i treba olakšati otpuštanja.

- Ukidanje kolektivnih ugovora u javnom sektoru znači da će se isto dogoditi i u privatnom gdje su već počele najave otkazivanja KU nakon što su čuli da Vlada namjerava učiniti isto – ocjenjuje Lesar.

HDZ, s druge strane, nema ništa protiv ukidanja vječnog trajanja KU.

- To se mora izmjeniti i trebalo se još 2010. Ali učinite to tamo gdje treba, u Zakonu u radu – kaže Popijač. HDZ i HDSSB naglašavaju kako i ovaj Zakon pokazuje licemjerne Vlade jer su kao oporba potpisivali peticiju protiv izmjena ZOR-a.

- Danas kršite taj svoj potpis koji su stavili tada tražeći referendum. Od vaše socijaldemokracije nije ostalo ništa i umjesto SDP trebali bi se zvati NLP - Neoliberalna partija Hrvatske. I donošenje ovog zakona pokazuje Vladin neoliberalni karakter i ova vlada sve očitije čuva interese onih kojima su radnici, sindikati i socijalni dijalog na zadnjem mjestu – tvrdi HDSSB-ov Zoran Vinković.

Oporba je iskoristila raspravu kako bi upozorila na, kako kažu, tragične učinke ove Vlade.

- Prosječna plaća pala je sa 5460 na 5403 kuna, ma koliko mi šutjeli o tome. A najniža plaća pala je sa 39 posto prosječne na 36 posto, inflacija je porasla na 3,6 posto. Oni koji su očekivali siguran posao sada volontiraju – iznosi Lesar.

HDZ-ovac Popijač naglašava kakvi su rezultati rada Vlade – potonuće u recesiju, rast nezaposlenosti, pogoršanje investicijske klime. HDSSB-ov Vinković izvukao je i političko kadroviranje Kukuriku Vlade.

- Tako je u Osijeku jučer smijenjen šef Hrvatskih voda koji je bio europski stručnjak, a na njegovo je mjesto postavljen direktor hotela koji s vodama ima veze samo kad se brije i pušta vodu u vodokotliću – kaže Vinković.

Za razliku od oporbe SDP podržava Zakon jer smatra kako je dosta da se problemi koji su veliki i teški počinju rješavati, a ne gurati pod tepih i ostavljati nekome drugome.

- I Hrvatska nastoji najbolje urediti odnose rada i kapitala – naglašava Gordana Sobol koja podsjeća da je u Hrvatskoj tek nešto više od 30 posto radnika organizirano u sindikate.

IDS-ovac Damir Kajin priznao je kako je i sam potpisao peticiju protiv izmjena Zakona o radu kojima je bivša Vlada htjela ukinuti vječno trajanje kolektivnih ugovora.

- I ja sam potpisao peticiju jer sam u tome prepoznao borbu protiv određene poltike. Ali kada smo na rubu provalije onda se donose ovakvi zakoni – poručuje Kajin. Iako se slaže sa ocjenama oporbe kako bi zakon mogao biti udar na sindikalnu scenu vjeruje da se to neće dogoditi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 18:13