NOVA PRAVILA

OPORBA PREDLOŽILA IZMJENE ZAKONA: SDP traži da izbore za predsjednika nadziru višestranački odbori

Zoran Milanović
 Goran Mehkek / CROPIX

Kako bi se osigurali da Zoran Milanović, njihov kandidat za predsjednika države neće biti pokraden na izborima, SDP-ovci su 30. kolovoza uputili u saborsku proceduru izmjene i dopune Zakona o izboru predsjednika Republike tražeći da se one usvoje u hitnom postupku.

SDP-ovcima su ključne izmjene dviju zakonskih odredbi, a riječ je o uvođenju višestranačkih biračkih odbora te uvođenje obaveze potpisivanja prilikom preuzimanja glasačkog listića.

- Izmjene koje predlažemo pridonijet će tome da ono što Državno izborno povjerenstvo objavi kao rezultate izbora odgovara onome što su građani ubacili u biračke kutije - kazao je predsjednik Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk napominjući kako bi se izmjenama zakona koje predlažu smanjile nepravilnosti na biračkim mjestima.

U obrazloženju prijedloga Zakona o izmjenama i dopuni Zakona o izboru predsjednika RH SDP-ovci navode da se šefa države bira po zakonu koji je donijet još 1992. godine, a od tada se nije bitnije mijenjao, pa su neke odredbe ostale neusklađene s ostalim zakonima kojima se uređuju izborni postupci.

- U svim zakonima koji propisuju izborni postupak predviđeni su višestranački birački odbori, osim u ovome, a nema razloga da tako i ostane - kaže Bauk.

U prijedlogu izmjena zakona SDP-ovci ističu da su nacionalni parlamentarni izbori 2015. i 2016. godine te europarlamentarni izbori ove godine provedeni bez značajnijih nepravilnosti, među ostalim i zbog činjenice da su tijela za provođenje izbora višestranačka, što uz mogućnost sudjelovanja promatrača na izborima jamči da će oni biti provedeni po najvišim standardima. Na pitanje jesu li o svome prijedlogu razgovarali s vladajućim HDZ-om, kaže da još nisu, ali da od HDZ-a očekuje otvaranje rasprave tijekom koje će se, kako kaže, pokazati da nema nijednog razloga da se višestranački birački odbori ne uvedu i u Zakon o izboru predsjednika Republike. No, drugi SDP-ov prijedlog ne postoji ni u jednom zakonu koji regulira izborne procese, a Bauk se nada da će ući najprije u Zakon o izboru predsjednika, a onda i u sve druge. Riječ je o tome da bi svaki birač koji je izašao na biralište uzeo svoj listić, a potom potpisao njegovo preuzimanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 11:14