RASPRAVA

OPORBA U SABORU OTVORILA PITANJE Može li Državna revizija otkriti nepodopštine na lokalnoj razini?

 
Ivan Klešić

Prijedlog glavnog državnog revizora Ivana Klešića da se za njegovu zamjenicu imenuje Nediljka Rogošić dobio je u petak potporu u Hrvatskom saboru, pri čemu je oporba otvorila pitanje može li Državni ured za reviziju otkriti razne nepodopštine na lokalnoj razini.

Svojim iskustvom Rogošić će sigurno pridonijeti da Ured i dalje bude ocijenjen visokom ocjenom korisnosti, istaknula je Branka Juričev Martinčev (HDZ).

Imenovanje Rogošić ne spore ni Miro Bulj (Most) niti Gordan Maras (SDP), koji ističe njene profesionalne kvalitete, no pita se kakve su mogućnosti da se Revizija pozabavi otkrivanjem nepodopština na lokalnoj razini.

Ministar uprave Lovro Kuščević najsvjetliji je primjer - kako je moguće da čelnik male općine stekne bogatstvo na prenamjeni zemljišta u svojoj općini, može li Revizija to uopće otkriti, pita se Maras.

SDP-ov zastupnik nema dvojbi ni kad je u pitanju "slučaj Virovitica" i nestanak navodno 17 milijuna kuna - može li Revizija utvrditi kako je do toga došlo kad već ne može gradonačelnik Ivica Kirin.

"Za mene je gradonačelnik politički odgovoran, trebao bi podnijeti ostavku jer nije ispunio ono za što su ga građani birali, a to je kontrola trošenja gradskog novca", poručio je Maras.

Bulj hvali rad Državnog ureda za reviziju, smatra da treba osnažiti njegove ljudske i financijske kapacitete, no ističe da su nalazi Ureda ostajali bez odjeka.

Nediljka Rogošić zaposlenica je Ureda od siječnja '97., prošla je cijeli revizorski ciklus, od državne revizorice do pomoćnice glavnog državnog revizora, u njenoj nadležnosti su revizije neprofitnih organizacija, političkih stranaka, europskih fondova. Zamjenica glavnog državnog revizora imenuje se na osam godina.

Sabor je u petak dnevni red dopunio s devet novih točaka, među kojima su i izmjene Zakona o sigurnosti prometa na cestama koje će postrožiti kazne za prometne prekršaje. Slijedeći, posljednji redovni radni tjedan prije ljetne stanke, Sabor počinje u utorak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 02:48