OŠTRO PROTIV MINISTRA

Oporba zatražila interpelaciju o Hasanbegoviću: 'Narušio je ugled Hrvatske!'

Zlatko Hasanbegović
 Ranko Šuvar / CROPIX

ZAGREB - Oporbeni zastupnici, njih 16, podnijeli su predsjedniku Hrvatskog sabora interpelaciju o odgovornosti ministra kulture Zlatka Hasanbegovića za narušavanje ugleda države, ugrožavanje slobode izražavanja i onemogućavanje razvitka demokratskog medijskog prostora u Republici Hrvatskoj.

Zastupnici HNS-a, SDP-a i Hrvatskih laburista od Sabora traže da provede raspravu i zaključi da je Hasanbegović odgovoran zbog narušavanja ugleda Ministarstva kulture, Vlade i države u cjelini, ugrožavanja slobode izražavanja i onemogućavanja razvitka demokratskog medijskog prostora.

Traže i da se zaduži Vlada da pripremi Nacionalni program zaštite i promocije slobode izražavanja i razvoja demokratskog medijskog prostora s pripadajućim proračunom te ga u roku od 30 dana dostavi Saboru na razmatranje i usvajanje.

Traže da se Hasanbegović Saboru pisano očituje o shvaćanju slobode izražavanja i medija, zahtjevu za raspuštanjem Vijeća za elektroničke medije (VEM), odluci da uskrati svaku financijsku potporu neprofitnim medijima, te svom stavu prema ustaškom režimu i njegovim ciljevima i postupcima.

Zastupnici ministru spočitavaju priopćenje koje je Ministarstvo kulture poslalo nakon što je fizički napadnut novinar i publicist Ante Tomić, tvrde da on izravno ohrabruje nasilnike prema svim kritičarima Vlade.

"Prozirnim i neuvjerljivim" ocjenjuju ministrovo obrazloženje zahtjeva da se raspusti VEM. Politička poruka tog zahtjeva je upravo zastrašujuća – VEM, ali i bilo koje drugo nezavisno tijelo, bit će raspušteno ukoliko pri obavljanju svojih zakonom definiranih dužnosti povuče potez koji se ne sviđa političkoj opciji na vlasti, navode zastupnici.

Prozivaju ga i zbog ukidanja Povjerenstva za neprofitne medije, ističu da je "bez ikakva obrazloženja" izbrisao kompletan program Mediji zajednice s budžetom od 30,6 milijuna kuna iz Indikativnog godišnjeg plana objave poziva na dostavu projektnih prijedloga za 2016.

"Obustavom financiranja neprofitnih medija ministar kulture izravno onemogućuje djelovanje ovog specifičnog medijskog podsektora, dok neraspisivanjem natječaja za bespovratna sredstva iz EU fondova dodatno čini štetu daljnjem gospodarskom i društvenom razvoju Hrvatske", ističu potpisnici interpelacije.

“Skandalozan i u demokratskim državama neprihvatljiv stav ministra Hasanbegovića prema ustašama i ustaškom režimu nedvojbeno je zastupan u njegovim tekstovima pisanim zadnjih 20 godina", tvrde, uz ostalo, oporbeni zastupnici među kojima su Ivan Vrdoljkak, Goran Beus Richembergh, Milorad Batinić, Peđa Grbin, Nansi Tireli.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 04:58