ŽESTOKA RASPRAVA

Oporba žestoko o Ini: Marić je 2016. tvrdio da je zatvaranje rafinerije nacionalna izdaja

 Damjan Tadić / CROPIX

Saborska oporba u srijedu je žestoko kritizirala Vladin prijedlog izmjena Zakona o privatizaciji Ine, apostrofirajući pritom izjavu sadašnjeg ministra državne imovine Gorana Marića iz 2016. kako se neće dopustiti zatvaranje rafinerije u Sisku, a onoga koji to dopusti treba proglasiti nacionalnim izdajnikom.

Izmjenama tog zakona ide se u "radikalnom smjeru odricanja države od prava na kontrolu procesa u Ini koja je dosad, koliko-toliko postojala", kazao je Davor Bernardić (SDP).

Bernardić: Plenković završava posao koji je započeo Sanader

Upitao se jesu li te izmjene zapravo korak tome da MOL lakše ovlada Inom, a da zauzvrat bude kooperativniji po pitanju arbitraža.

Zašto Vlada šuti dvije godine o preuzimanju INA-e od Mađara, zašto je zaustavljen natječaj za konzultante u tom procesu, pitao je Bernardić.

Ustvrdio je da Vladino popuštanje u tom procesu potvrđuje i "dizanje ruku" od sisačke rafinerije, te zapitao zašto se o zakonu raspravlja po hitnom postupku, nakon pune dvije godine čekanja.

Je li to odlučeno na tajnom sastanku premijera Plenkovića i mađarskog Viktora Orbana? Što je to premijer tajno dogovarao - građani imaju pravo znati, poručio je Bernardić.

"Više je nego očito da Plenković završava posao na način na koji je to započeo Sanader. Obojica imaju isti cilj: stvoriti uvjete da Mađari mogu preuzeti Inu u potpunosti, što je izdaja hrvatskih nacionalnih interesa", ustvrdio je Bernardić.

Bunjac: Dogovor ispod stola Plenkovića i Orbana

Predložene izmjene Branimir Bunjac (ŽZ) vidi kao završni čin "izdajničke politike vlada HDZ-a i SDP-a" kojima je, kaže, cilj uvijek isti - rasprodati vrijednu imovinu, zbrinuti sebe, uništiti perepektivu budućim naraštajima itd.

Privatizaciju Ine traži EU, iako i vrapci znaju da je ona rezultat dogovora ispod stola Plenkovića i Orbana početkom prosinca u Zagrebu, sve što je slijedilo nakon toga logičan je slijed tog dogovora, tvrdi Bunjac.

Kaže kako je jedan od važnijih znakova u tome bilo postavljanje Darka Horvata za ministra gospodarstva "jer je taj ministar itekako sklon ići na ruku Mađarima, iz razloga koji su samo njemu poznati".

Uz sve propuste i grijehe Andreja Plenkovića, čini se da je odricanje od Ine ipak najveći zločin ove Vlade koji ide u rang izdaje nacionalnih interesa, ustvrdio je Bunjac.

Ćorić: Bernardić je zaštitnik nacionalnih interesa s glavicom kupusa

Bernardić je u svom istupu podsjetio i na izjavu ministra Gorana Marića da neće dopustiti gašenje sisačke rafinerije i da je onaj tko to dozvoli izdajnik, pa je upitao ministra Tomislava Ćorića, ali i Branka Bačića i Ivana Šukera jesu li se prepoznali u toj izjavi?

"Vi kao zaštitnik hrvatskih interesa s glavicom kupusa u ruci, ne daj nam Bože', uzvratio mu je Ćorić odbacujući njegove prozivke o izdajništvu.

Jesmo li nacionalni izdajnici ako izgradnjom LNG-a omogućavamo energetsku sigurnost, ako smo pokrenuli dva najveća nadmetanja za eksploataciju ugljikovodika, jesmo li velezidajnici jer želimo otkupiti Inu ili su to oni koji nam cijelo vrijeme podmeću klipove i u simbiozi s interesnim skupinama, političkim skupinicama i međunarodnim čimbenicima čine sve da nam u tim procesima otežaju, pa da LNG terminal ne bude nikada napravljen, zapitao je Ćorić.

Ustrajao je da se predloženim izmjenama, s jedne strane, štiti hrvatski interes, a s druge izbjegavaju tužbe i financijske kazne.

S obzirom na Bernardićevu logiku, treba se zapitati je li po njoj Ivica Račan bio izdajnik, uzvratio je Tomislav Sokol (HDZ) podsjetivši da je on najzaslužniji za zakon u kojem piše da će se sve dionice Ine privatizirati ulaskom Hrvatske u EU.

SDP-ovih 300-400 opstruktivnih amandmana

Ina nije hrvatska tvrtka zahvaljujući privatizacijskoj pljački koja je trajala kroz nekoliko etapa, a u kojoj su sudjelovale sve vlade od 1990. do danas, ustvrdio je Krešo Beljak (HSS) koji kritizira ideju o kupnji, odnosno otkupu Ine.

"To je glupost, ne možete reći 'mi ćemo kupiti nešto što nije vaše', a zašto nije to je drugi par cipela", rekao je Beljak koji predlaže da se podvuče crta i krene od početka.

To znači da treba napraviti ono što je napravljeno 1. siječnja 1964. kada je osnovano poduzeće Ina, kaže Beljak.

SDP nije zadovoljan što nije prihvaćen prijedlog da se zakon, umjesto u hitnoj, donese u redovnoj proceduri, dakle u dva čitanja.

Osigurat ćemo to podnošenjem 300-400 tzv. opstruktivnih amandmana, pa će se o njima raspravljati cijeli dan, najavio je Arsen Bauk.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 11:32